Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op bezwaar klacht Beta over provisietarieven Interpay

NMa concludeert dat geen sprake is van excessief hoge provisietarieven door Interpay. Bezwaren Belangenvereniging Tankstationhouders worden ongegrond verklaard.

 

De Belangenvereniging Tankstationhouders (Beta) beklaagt zich over de hoogte van de provisietarieven die Interpay aan tankstationhouders in rekening brengt voor betalingen verricht met Mastercard creditcards. De klacht bestaat uit drie elementen, die in bezwaar gehandhaafd bleven. In bezwaar stelt Beta ten eerste dat de provisietarieven van Interpay voor betalingen met Mastercard creditcards excessief zijn. Ten tweede stelt Beta dat tankstationhouders niet individueel kunnen onderhandelen over de hoogte van de provisietarieven. Ten derde stelt Beta dat de nondiscriminatiebepaling, waardoor tankstationhouders hun klanten geen vergoeding in rekening kunnen brengen voor de acceptatie van Mastercard creditcards in strijd is met artikel 6 Mw. In het besluit op bezwaar verklaart de d-g NMa het eerste onderdeel van het bezwaar ongegrond, omdat voorshands niet kan worden geoordeeld dat sprake is van excessief hoge provisietarieven, aangezien van duidelijke aanwijzingen die duiden op excessief hoge provisietarieven geen sprake is. Dit is onder meer gebaseerd op een onderzoek waaruit blijkt dat de provisietarieven die in de detailhandel worden gehanteerd aanzienlijk hoger zijn dan de provisietarieven die voor tankstationhouders worden gehanteerd. Het tweede onderdeel van het bezwaar wordt ongegrond verkaard aangezien de standaardovereenkomsten tussen de individuele oliemaatschappijen en Interpay geen beperking van de mededinging inhouden omdat Interpay op een andere markt actief is dan de oliemaatschappijen. Het derde onderdeel van het bezwaar wordt niet ontvankelijk verklaard aangezien de nondiscriminatiebepaling in praktijk niet meer wordt gehanteerd door Interpay.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook