Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Scheper-Bethesda ziekenhuis en Ziekenhuis Refaja mogen fuseren

Stichting Scheper-Bethesda ziekenhuis, onderdeel van Zorggroep Leveste Middenveld en Stichting Christelijk Ziekenhuis Refaja in de provincie Groningen mogen fuseren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder constateert dat de concentratie geen belangrijke negatieve effecten heeft voor de concurrentie. Er blijven voldoende andere ziekenhuizen over waar patiƫnten naar toe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van Scheper-Bethesda ziekenhuis en Ziekenhuis Refaja.

Bij het onderzoek naar het effect van de concentratie heeft de NMa onder meer reistijden en patiƫntstromen in kaart gebracht en zijn vragen gesteld aan concurrerende ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in de regio. Hieruit komt het beeld naar voren dat er na de fusie voldoende ziekenhuizen overblijven die concurrentiedruk kunnen uitoefenen op de beoogde fusiepartners. Het Scheper-Bethesda ziekenhuis biedt algemene ziekenhuiszorg en topzorg aan met name in de provincie Drenthe en ook in Overijssel. Het Refaja Ziekenhuis biedt algemene ziekenhuiszorg aan met name in de provincie Groningen en ook in Drenthe. Zoals gebruikelijk heeft de NMa bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd.