Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Boete kartel fietsfabrikanten

In het besluit in zaak 1615 staan twee soorten van gedragingen centraal, namelijk een systeem om samen marktinformatie te verzamelen en besprekingen over het prijsbeleid in het fietsseizoen 2001.

Voor het systeem om samen marktinformatie te verzamelen heeft de NMa geen boete opgelegd. Dit betekent dat het destijds in het rapport uitgesproken vermoeden dat Batavus, Sparta, Giant, Gazelle en Union op dit punt in strijd met het kartelverbod handelden (waarbij in verband met het faillissement van Union ook Larcom in de procedure werd betrokken) van de baan is. De fabrikanten hebben hun samenwerking op dit punt inmiddels beëindigd.

De fietsfabrikanten Accell (via haar dochters Batavus en Koga), Gazelle en Giant hebben twee besprekingen gevoerd over het prijsbeleid in het fietsseizoen 2001. Tijdens de eerste bijeenkomst is door Batavus, Koga, Gazelle en Giant gesproken over de verhoging van de consumentenadviesprijzen voor fietsen en over de wijziging van de betalingskortingen voor rijwielhandelaren. Voor de tweede bijeenkomst stonden kortingen en vergoedingen voor de verkoop van bedrijfsfietsen op de agenda. Het gesprek hierover van Batavus, Gazelle en Giant met NFP, een aanbieder van bedrijfsfietsplannen, is door het zichtbaar worden van NMa-briefpapier door de fietsfabrikanten na enkele minuten afgebroken.

In beide gevallen is sprake geweest van contact tussen concurrenten strekkende tot onthulling van (voorgenomen) marktgedrag en beïnvloeding van elkaars marktgedrag, hetgeen in strijd is met artikel 6 Mw. Alleen al gezien de deelname van de grootste drie fietsfabrikanten, met een gezamenlijk marktaandeel (gemeten naar omzet in 2000) van circa 75%, is van een niet-merkbare mededingingsbeperking geen sprake.

Vanwege het onderwerp van de besprekingen - (onderdelen van) prijzen - is sprake van zeer zware overtredingen (boetefactor 1,5-3). Gezien de economische context is in casu een vermenigvuldigingsfactor van 1,5 aangewezen. Bij de vaststelling van de boete heeft de d-g NMa geen aanleiding gezien om boeteverhogende en/of boeteverlagende omstandigheden in aanmerking te nemen.

De opgelegde boetes bedragen EUR 12.809.000 aan de fietsfabrikant Accell Group N.V. van onder meer de merken Batavus en Koga, EUR 12.898.000 aan Gazelle B.V. en EUR 3.978.000 aan Giant Europe B.V.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Zie ook

Meer in deze zaak