Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Monitor groothandelsmarkten gas en elektriciteit 2009

Toegang tot de infrastructuur (capaciteit) en vrije verhandelbaarheid van gas (commodity) is essentieel voor marktwerking op de groothandelsmarkt gas. In 2008 hebben zich hier enkele positieve ontwikkelingen voorgedaan. Kwaliteitsconversie is in grotere hoeveelheden voorradig, niet gebruikte transportcapaciteit kan alsnog beschikbaar komen en de handelsvolumes op de gashub TTF nemen toe.

Marktwerking op de groothandelsmarkt voor elektriciteit is vergeleken met die van gas een stuk verder gevorderd. Het balanceersysteem van TenneT heeft als inspiratie gediend voor het aankomend balanceringsregime op de gasmarkt en zowel dagvooruit capaciteit op de grens als dagvooruit commodity op de beurs is al jarenlang verkrijgbaar. Positieve ontwikkelingen in 2008 zijn de invoering van netting en intraday capaciteit op de grenzen en een toename in liquiditeit op de APX.


Bijlagen

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.