Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Monitor groothandelsmarkten 2010

Marktwerking op de Nederlandse groothandelsmarkt voor gas is tot op heden beperkt van de grond gekomen. Handelsvolumes op de TTF nemen jaar op jaar toe maar het aandeel in de totale gasstromen blijft beperkt. Het jaar 2011 belooft echter een kentering te brengen. GTS voert per 1 april een nieuw marktmodel en nieuwbalanceringsregime in en op 1 april komt Gasterra met nieuwe producten en diensten op de markt.

Marktintegratie met omringende landen versterkt de marktwerking op de Nederlandse groothandelsmarkt voor elektriciteit. Grensoverschrijdende handel drukt de prijzen en maakt handelsplaatsen meer liquide wat bijdraagt aan de consumentenwelvaart. In het voortgaande proces van marktintegratie in Noordwest Europa zijn onlangs twee mijlpalen bereikt. Op 9 november is marktkoppeling geïntroduceerd op de grens met Duitsland en op 12 januari op de verbinding met Noorwegen. Nieuwe maatregelen voor verdere marktintegratie liggen in het verschiet.

 

Bijlagen

Monitor groothandelsmarkten 2010 (PDF - 1.09 MB)