Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Tarievenbesluit RNB Elektriciteit 2009 Meters

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft het meettarief 2009 voor elektriciteit  definitief vastgesteld. Het nieuwe tarief is gelijk aan het voorstel waar netbeheerders en representatieve organisaties vóór 2 december op konden reageren. Het tarief bedraagt 25,25 euro exclusief BTW. Dit bedrag is gebaseerd op het tarief 2008 en is gecorrigeerd met de inflatie van 3,2 procent. Dit is de tweede keer dat de NMa meettarieven vaststelt. De NMa heeft deze taak gekregen nadat de meettarieven tussen 2001 en 2006 met zo'n 83 procent gestegen bleken te zijn.

De hoogte van het voorgestelde meettarief hangt samen met de introductie van de op afstand uitleesbare slimme meters. De Tweede Kamer heeft eerder dit jaar besloten dat alle Nederlandse kleinverbruikers een slimme meter moeten krijgen. Uitgangspunt bij de introductie van de slimme meter is dat de consument hetzelfde tarief voor deze slimme meter betaalt als voor de huidige analoge meter in 2005. Het meettarief voor 2009 is na inflatiecorrectie zowel op het tarief 2008 als op het tarief 2005 gebaseerd. 

De NMa verwacht begin volgend jaar een meettarief voor gas vast te stellen, nadat daartoe een ministeriele regeling door het Ministerie van Economische Zaken is gepubliceerd. Hiervoor is een aanpassing van de Gaswet noodzakelijk. Een voorstel tot wetswijziging ligt op dit moment ter behandeling bij de Eerste Kamer.

 

Documenten

Tarievenbesluit RNB Elektriciteit 2009 Meters (PDF - 296.7 KB)