Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: Twee Amsterdamse ziekenhuizen mogen fuseren

De Amsterdamse ziekenhuizen Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis mogen fuseren van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De toezichthouder constateert dat de concentratie geen belangrijke negatieve effecten heeft voor de concurrentie. Er blijven voldoende andere Amsterdamse ziekenhuizen over waar patiënten naar toe kunnen gaan als zij niet tevreden zijn over het aanbod van Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Onze Lieve Vrouwe Gasthuis.

De fuserende ziekenhuizen bieden algemene ziekenhuiszorg en topzorg aan in Amsterdam en omgeving. Bij het onderzoek naar het effect van de concentratie heeft de NMa onder meer reistijden en patiëntstromen in kaart gebracht en zijn vragen gesteld aan concurrerende ziekenhuizen en de grootste zorgverzekeraars in de regio. Hieruit blijkt dat verschillende andere ziekenhuizen, zoals het VU Medisch Centrum, het Slotervaart Ziekenhuis, het BovenIJ Ziekenhuis en het AMC, reële alternatieven vormen voor beide ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen liggen net als het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam. Zoals gebruikelijk heeft de NMa bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit geraadpleegd.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op deze website.