Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: geen boete voor verkopende partijen na niet melden concentratie

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) ziet na bezwaar af van boetes aan de Staat der Nederlanden en Oliezadenspecialist Bunge groep wegens het niet op tijd melden van een concentratie. Beide waren als verkoper betrokken bij een concentratie die niet op tijd was gemeld bij de NMa en kregen daarvoor een boete. Het College voor Beroep en Bedrijfsleven (CBb) heeft onlangs bepaald dat een verkopende partij hiervoor niet beboet mag worden. De NMa past haar praktijk in lijn daarmee aan.

De Staat werd beboet voor bijna EUR 800.000 omdat hij in 2009 niet tijdig had gemeld dat hij zijn aandelen in Fortis Corporate Insurance had overgedragen aan de Britse verzekeraar Amlin. Oliezadenspecialist Bunge groep moest EUR 1,7 miljoen betalen toen het bedrijf in 2009 verzuimd had te melden dat het zijn aandelen in Saipol S.A.S. overdroeg aan branchegenoot Sofiprotéol. Tegen de boetes gingen beide in bezwaar. Tijdens de bezwaarfase deed het CBb uitspraak.

Fusiecontrole

De mededingingswet verplicht overnemende partijen om een fusie, overname of joint venture van tevoren te melden bij de NMa. De toezichthouder kan vervolgens toetsen of met de concentratie de concurrentie niet onnodig beperkt wordt. Als bedrijven de NMa niet tijdig op de hoogte stellen van concentratieplannen, riskeren zij een boete. Het niet tijdig melden van een overname ondermijnt immers het toezicht.