Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa krijgt 4 sterren bij internationaal onderzoek onder toezichthouders

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) houdt ook dit jaar vier sterren in de jaarlijkse rubriek "Rating Enforcement" van het blad Global Competition Review (GCR). In 2011 scoorde de NMa ook vier sterren (het hoogst haalbare resultaat is vijf sterren). De NMa heeft zes autoriteiten boven zich waaronder de Verenigde staten, Duitsland en de Europese Commissie en deelt haar plaats met slechts vijf andere landen (onder meer Australië en Groot-Brittannië). De GCR erkent de overgangsfase waar de NMa zich momenteel in bevindt op weg naar de nieuwe Autoriteit Consument & Markt per 1 januari 2013: "The NMa's own excellence has set the bar very high at a time of transition and uncertainty for the agency".

Volgens de GCR zijn Nederlandse mededingingsjuristen tevreden over de NMa, zeker in vergelijking met andere autoriteiten. Kritiek is er ook omdat in vergelijking met de collega’s in Frankrijk, de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Duitsland en de Europese Commissie het afgelopen jaar voor ogenschijnlijk eenvoudige zaken zou zijn gekozen en de NMa minder oog lijkt te hebben voor innovatie. Volgens de GCR steekt de NMa veel tijd in de aankomende fusie met de telecomtoezichthouder OPTA en de Consumentenautorteit (CA), en focust daardoor meer op interne zaken. Tegelijkertijd prijst de GCR de NMa voor het feit dat zij twee misbruik zaken heeft afgerond en twee nieuwe zaken is begonnen. De GCR is ook tevreden over het optreden voor de rechter die in meer dan 80 procent van de gevallen tot winst heeft geleid voor de NMa. De NMa ziet de beoordeling van de CGR als impuls voor verbetering en innovatie op weg naar de Autoriteit Consument & Markt.

GCR komt jaarlijks met een vergelijking van de mededingingsautoriteiten uit 38 landen. De sterren worden bepaald door de redactie van de GCR aan de hand van onderzoek onder een geselecteerd panel van mededingingsadvocaten, bedrijfsjuristen, economen en het oordeel van de mededingingsautoriteiten zelf.