Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa eist vergunning voor joint-venture Veolia-Transdev

Het samengaan van Veolia Transport met Transdev (via haar dochtermaatschappij Connexxion) heeft mogelijk grote gevolgen voor de markten voor openbaar personenvervoer en contractueel taxivervoer in Nederland. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na verwijzing door de Europese Commissie in haar eerste onderzoek. Daarom is besloten dat voor het samengaan een vergunning nodig is. Voordat de NMa eventueel een vergunning verleent, doet zij eerst een diepgaand onderzoek naar de gevolgen voor de concurrentie.

Als partijen daadwerkelijk een vergunning aanvragen, moet de NMa binnen 13 weken een beslissing nemen of de concentratie wel of niet wordt toegestaan. De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. De NMa kan in dat geval voorwaarden verbinden aan het samengaan, of het samengaan verbieden.