Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa gaat concentratie Friese ziekenhuizen nader onderzoeken

Door de concentratie tussen het ziekenhuis de Tjongerschans (Heerenveen) en Zorggroep Noorderbreedte (Leeuwarden) kan de situatie ontstaan dat patiënten te veel worden beperkt in de keuzemogelijkheden voor een ziekenhuis in Friesland. Dit geldt ook voor de zorgverzekeraars als inkopers van zorg. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft daarom besloten dat voor de concentratie een vergunning vereist is.

De NMa heeft bij haar onderzoek de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) geraadpleegd. De NZa onderschrijft de conclusie van de NMa. Zo sluit de NZa niet uit dat de voorgenomen concentratie nadelige gevolgen kan hebben voor de toegankelijkheid, de betaalbaarheid en de kwaliteit van de algemene ziekenhuiszorg in Friesland.

Het besluit van de NMa heeft tot gevolg dat de ziekenhuizen voor de beoogde concentratie een vergunning moeten aanvragen. Als zij dit doen, zal de NMa na het onderzoek in de vergunningsfase beslissen of de concentratie wel of niet is toegestaan.