Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa beboet operators mobiele telefonie voor EUR 88 miljoen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft in totaal voor EUR 88.000.000 aan boetes opgelegd aan Ben Nederland B.V., Dutchtone N.V., KPN Mobile N.V., O2 (Netherlands) B.V. en Vodafone Libertel N.V. De NMa heeft geconstateerd dat deze bedrijven hun gedrag onderling hebben afgestemd met betrekking tot een verlaging van de dealervergoeding voor postpaid abonnementen voor mobiele toestellen. Daarnaast hebben ze concurrentiegevoelige informatie uitgewisseld over prepaid pakketten.

Dit is de hoogste boete die de NMa tot op heden heeft opgelegd wegens een overtreding van de Mededingingswet. De boetes per bedrijf bedragen: Ben EUR 15.200.000, Dutchtone EUR 11.500.000, KPN EUR 31.300.000, O2 EUR 6.000.000, en Vodafone EUR 24.000.000. De NMa heeft geconstateerd dat Ben en Vodafone het initiatief tot de afstemming hebben genomen. Dit heeft geleid tot een hogere boete voor deze bedrijven.

Het besluit bevestigt de vermoedens die de NMa in juli 2002 na onderzoek in een rapport heeft neergelegd, waarop de mobiele operators vervolgens hun visie hebben gegeven. Aanleiding voor het onderzoek waren signalen, onder meer uit de media, dat de operators rond september 2001 hun vergoedingen aan de detailhandel zouden verlagen. De NMa heeft nu geconcludeerd dat de mobiele operators tijdens een bijeenkomst in juni 2001 hun gedrag onderling hebben afgestemd. Dit is nadelig voor de consument, omdat de onderlinge concurrentie tussen de diverse aanbieders van mobiele telefonie op dit punt vrijwel is uitgeschakeld. De aanschaf van een mobiele telefoon in combinatie met een abonnement is hierdoor duurder geworden.

Afspraken tussen ondernemers die de concurrentie beperken, zijn op basis van de Mededingingswet verboden. Een van de factoren waarop mobiele operators met elkaar concurreren, is de vergoeding die operators aan dealers verstrekken. Mede op basis van deze vergoeding bepaalt de dealer de consumentenprijs.