Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa onder voorwaarden akkoord met plannen Wegener voor dagbladen Zeeuws-Vlaanderen

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is onder voorwaarden akkoord met de plannen van Wegener N.V. voor kostenbesparingen bij dagblad BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant. Wegener dient zich te houden aan het besluit dat de NMa in 2000 heeft genomen inzake de overname van VNU Dagbladen door Wegener. Dit betekent onder meer dat Wegener de commerciƫle en redactionele onafhankelijkheid van BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant moet waarborgen. Ook moet Wegener beide titels blijven verspreiden in Zeeuws Vlaanderen.

De kostenbesparingen die Wegener nu wil doorvoeren doen er niet aan af dat beide bladen volledig gescheiden dienen te blijven. De kostenbesparingen houden in dat Wegener een aantal facilitaire diensten wil onderbrengen bij een derde vennootschap. Het besluit om diensten uit te besteden aan deze vennootschap ligt bij de directie van de twee dagbladen. Voor dit besluit is goedkeuring nodig van de Raad van Commissarissen die BN/De Stem en de Provinciale Zeeuwse Courant naar aanleiding van het besluit van de NMa in 2000 heeft ingesteld. De directies van de bladen zijn verplicht aan deze raad alle besluiten voor te leggen die een mogelijk nadelig effect kunnen hebben op de financiƫle positie en de onderlinge onafhankelijkheid van de dagbladen. Elk van de dagbladen blijft zelf verantwoordelijk voor het bepalen van de advertentie- en abonnementstarieven.

Tot op heden heeft de NMa twee overnames in de dagbladenwereld beoordeeld, namelijk de overname van de Limburger door de Telegraaf en de hierboven genoemde overname van de VNU dagbladen door Wegener N.V.