Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa: aparte markt voor het afwikkelen van belverkeer per mobiele operator

Alle vijf mobiele operators in Nederland (KPN Mobile, Vodafone, Dutchtone, Ben en O2) hebben elk een economische machtspositie op hun eigen mobiele netwerk wat betreft het afwikkelen van belverkeer. Een mobiele operator ondervindt namelijk geen serieuze concurrentie bij het vaststellen van zijn tarieven voor het afwikkelen van belverkeer op zijn eigen mobiele net. Dit betekent dat sprake is van een aparte markt voor afwikkeldiensten per mobiele operator. Dit blijkt uit een vandaag gepubliceerde rapportage van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). De NMa is in 2001 onderzoek gestart naar de hoogte van de tarieven voor het bellen van een vast naar een mobiel toestel. De eerste stap in dit onderzoek vormt de nu gepresenteerde uitgebreide marktanalyse, waarin de NMa werd bijgestaan door het onderzoeksbureau London Economics.

Voor het afwikkelen van belverkeer brengt de ontvangende operator een tarief in rekening. Dit tarief wordt betaald door de operator vanaf wiens netwerk wordt gebeld. Dit hangt samen met het gekozen systeem van afrekenen, het zogenaamde calling party pays-principe. Omdat de eigen klant doorgaans niet met de kosten van het afwikkelen van het gesprek wordt geconfronteerd, gaat hier voor de mobiele operator nauwelijks een prikkel van uit om een concurrerend tarief te berekenen.

Aangezien er bij OPTA een aantal geschillen aanhangig is over de hoogte van de afwikkeltarieven die door mobiele operators worden gehanteerd, laat de NMa voor het vervolgtraject nu het initiatief aan OPTA. Deze werkwijze stemt overeen met de afspraken vastgelegd in het samenwerkingsprotocol NMa-OPTA. Deze rapportage levert belangrijke input bij de afhandeling van deze geschillen. In Europa is, met name met het oog op nieuwe telecommunicatieregels, momenteel volop discussie gaande over de afwikkeling van belverkeer. Ook voor deze discussie is de NMa-rapportage van belang.

De rapportage is te vinden op deze website.