Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NMa maakt rapport op tegen mobiele operators

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft na onderzoek rapport opgemaakt tegen vijf mobiele operators wegens een mededingingsbeperkende afspraak tussen Vodafone N.V., KPN Mobile N.V., Duchtone N.V., Ben Nederland B.V. en O2 (Netherlands) B.V. Het betreft een afspraak om gezamenlijk en vrijwel gelijktijdig de vergoedingen aan dealers voor het afsluiten van mobiele telefoonabonnementen te verlagen waardoor de consument duurder uit is bij de aanschaf van een mobiele telefoon in combinatie met een abonnement.

Afspraken tussen ondernemers die de concurrentie beperken, zijn op basis van de Mededingingswet verboden. Een van de factoren waarop mobiele operators met elkaar concurreren, is de vergoeding die operators aan dealers verstrekken. Door de afspraak die de operators gezamenlijk hebben gemaakt, is sinds augustus/september 2001 de prijsconcurrentie afgenomen.

Dealers ontvangen zogenaamde aansluitvergoedingen van de operators, wanneer een consument een mobiel telefoonabonnement afsluit. Deze vergoedingen gebruikt de dealer om de mobiele telefoon, die in combinatie met het abonnement wordt verkocht, goedkoper aan de consument aan te bieden.

Het rapport bevat een redelijk vermoeden dat een overtreding is begaan. De betrokkenen worden nu in de gelegenheid gesteld op het rapport te reageren. Daarna stelt de NMa definitief vast of sprake is van een overtreding en, zo ja, of een boete of een andere sanctie moet worden opgelegd.