Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit op klacht Van der Zwan over prijsdiscriminatie Kluwer

Advocaat van der Zwan heeft een klacht ingediend over gedragingen van Kluwer ten aanzien van haar product Navigator. Kluwer zou prijsdiscriminatie toepassen door voor ontsluiting van dezelfde informatiebronnen voor verschillende beroepsgroepen verschillende prijzen te hanteren. Een advocaat zou voor ontsluiting van dezelfde informatiebronnen duurder uit zijn dan een gerechtsdeurwaarder.

De NMa ziet geen of onvoldoende aanleiding om de besluitaanvraag in behandeling te nemen.

Er zijn geen aanwijzingen aangetroffen die wijzen op een economische machtspositie van Kluwer op een mogelijke markt voor het ontsluiten van juridische informatiebronnen. Kluwer is, naast Sdu Uitgevers, een van de twee grote aanbieders op dit gebied. Daarnaast zijn op deelgebieden enkele spelers actief.

Het toepassen van verschillende prijzen voor verschillende klanten of verschillende categorie├źn van klanten voor waren waarvan de kosten dezelfde zijn, wijzen op zichzelf niet op uitsluitingsmisbruik.

Advocaat verkeerde als gevolg van de gedraging van Kluwer niet in een nadelige positie ten opzichte van andere advocaten. Hen was het immers ook niet toegestaan Navigator Gerechtsdeurwaarders af te nemen. Verder wordt het pakket navigator gerechtsdeurwaarders niet meer aangeboden. Daarom is het geen actueel probleem mocht het een mededingingsprobleem zijn. Om deze reden heeft deze klacht geen prioriteit.

 

Bijlagen

Besluit op klacht Van der Zwan over prijsdiscriminatie Kluwer (PDF - 18.91 KB)