Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Besluit klacht RailInsight toegang opstelterreinen ProRail

RailInsight, een kleinere speler op de spoorvervoermarkt, heeft een klacht bij de NMa ingediend. Het betreft een geschil met ProRail over de toegang tot de opstelterreinen van ProRail om onder eigen verantwoordelijkheid materieel op te kunnen stellen en over het afsluiten van een toegangsovereenkomst zonder beperkingen daarin.

Voor het recht op toegang tot de hoofdspoorwegen, waartoe volgens de Raad ook de  opstelterreinen behoren, gelden een aantal voorwaarden: een vervoerder moet in elk geval in het bezit zijn van een bedrijfsvergunning, een veiligheidsattest en een toegangsovereenkomst. RailInsight heeft geen veiligheidsattest, en heeft daardoor hoe dan ook geen recht op toegang tot de opstelterreinen, ongeacht wat er in de toegangsovereenkomst is geregeld.

Ten aanzien van de beperking die ProRail in de toegangsovereenkomst wil opnemen, oordeelt de Raad dat een beperking is toegestaan, zolang die niet in strijd is met de wet en geen extra barrière voor toegang opwerpt. De beperking zoals nu door ProRail (in een brief) geformuleerd voldoet aan de gestelde eisen.

De Raad acht de klacht van RailInsight ongegrond.

 

Documenten

Besluit klacht RailInsight toegang opstelterreinen ProRail (PDF - 6.41 MB)