Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Hoogste rechter vindt registratie SURFnet bij OPTA niet nodig

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft op 22 juni 2012 uitspraak gedaan in de zaak SURFnet en bepaald dat SURFnet geen aanbieder van een openbaar elektronische communicatiedienst en -netwerk is. Dit betekent dat SURFnet zich niet hoeft te registreren bij OPTA.

Eerdere uitspraak rechtbank Rotterdam

Aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten en -netwerken zijn verplicht een mededeling te doen, waarna OPTA ze registreert. OPTA was van mening dat SURFnet zo’n openbare aanbieder is, maar deze heeft dat altijd betwist. Met een last onder dwangsom heeft OPTA een mededeling afgedwongen en is tot registratie en het in rekening brengen van toezichtkosten overgegaan. SURFnet heeft vervolgens bezwaar gemaakt. OPTA heeft het bezwaar ongegrond verklaard waarna SURFnet beroep heeft ingesteld bij de Rechtbank Rotterdam. De rechtbank oordeelde in 2009 dat SURFnet haar diensten en netwerk aanbiedt aan een beperkte groep en dat die groep niet toegankelijk is voor het algemene publiek. Daarom is volgens de rechtbank geen sprake van het aanbieden van een openbare elektronische communicatiedienst en -netwerk. OPTA heeft hoger beroep aangetekend tegen deze uitspraak.

Conclusies CBb

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam bevestigd. Gelet op de door SURFnet aangeboden dienst en netwerk en de afgebakende kring van potentiële afnemers, is het CBb van oordeel dat het aanbod van SURFnet niet beschikbaar is voor het publiek. Ook het CBb is daarmee van oordeel dat geen sprake is van het aanbieden van een openbare elektronische communicatiedienst en -netwerk. SURFet hoeft zich daarom niet te registreren bij OPTA.

Tegen deze uitspraak kan geen beroep meer worden aangetekend.