Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA legt dwangsom op in onderzoek naar faxspam van Swiss Money Report

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft de Nederlandse eigenaar van een Duits faxverzendbedrijf een last onder dwangsom opgelegd om hem te dwingen informatie te verstrekken in de zaak Swiss Money Report. De Nederlander weigert informatie te overleggen over een klant die volgens hem de feitelijke verzender is van de faxen. OPTA heeft geëist dat hij de gevraagde informatie overhandigt, anders verbeurt hij een dwangsom van 15.000 euro per dag met een maximum van 150.000 euro.

Swiss Money Report

OPTA doet sinds halverwege 2010 onderzoek naar de herkomst van de ongevraagde faxen van Swiss Money Report. Het versturen van faxen met een commercieel doel zonder toestemming van de ontvanger is verboden volgens het spamverbod. Via www.spamklacht.nl zijn zo’n 1.816 klachten ingediend bij OPTA over deze faxspam. In de faxen, die overigens niet alleen naar Nederland maar ook naar andere landen in Europa worden verstuurd, worden aandelen en beleggingen aangeprezen.

De Autoriteit Financiële Markten heeft gewaarschuwd om niet met Swiss Money Report in zee te gaan. Het onderzoek van OPTA wijst tot nu toe naar het Duitse faxverzendbedrijf als verzender van de spam. De Nederlandse eigenaar beweert dat deze faxen door een klant van hem via zijn systemen zijn verzonden. Daarnaast zijn via het computernetwerk van het faxverzendbedrijf e-mails verzonden en andere zakelijke handelingen verricht ten behoeve van Swiss Money Report. Volgens de Nederlander is dit buiten zijn medeweten en zonder zijn toestemming gebeurd. OPTA eist daarom nu informatie over deze klant als bewijs dat deze persoon daadwerkelijk bestaat. Dan kan OPTA haar onderzoek naar Swiss Money Report vervolgen. Voor het overtreden van het spamverbod kan OPTA boetes opleggen van 450.000 euro per overtreding.

 

Meer in deze zaak