Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA beboet 'Zwitserse Consumentenvereniging' voor telefonische spam

OPTA heeft All4Call B.V. en haar bestuurder een boete opgelegd van 280.000 euro voor overtreding van het spamverbod en een aantal telemarketingregels. Het callcenter, dat zich aan de telefoon voordeed als de ‘Zwitserse Consumentenvereniging’, beloofde consumenten grote prijzen in ruil voor deelname aan diverse loterijen. Consumenten werden hiertoe benaderd via een automatisch oproepsysteem. Omdat consumenten bij gebruik van een dergelijke belcomputer geen voorafgaande toestemming geven om gebeld te worden, handelde All4Call in strijd met het spamverbod. Het callcenter overtrad daarnaast een aantal telemarketingregels. OPTA stelde een onderzoek in naar de telefonische verkooppraktijken omdat zij via de websites www.spamklacht.nl en www.consuwijzer.nl klachten binnenkreeg.

Werkwijze

Consumenten werden allereerst ongevraagd via een automatisch oproepsysteem gebeld. Afhankelijk van wat de gebelde zei, gaf de computerstem van de fictieve ‘Rudi Hurkmans’ verschillende reacties. Dit deed consumenten geloven in gesprek te zijn met een echt persoon. Tijdens deze automatische telefoongesprekken werden de prijzen en loterijen aangeprezen en werd geprobeerd naam en bankrekeningnummer te ontfutselen. Vervolgens werd de consument teruggebeld door een medewerker van All4Call met als doel een telefonische overeenkomst af te sluiten. In deze vervolggesprekken werd de consument niet gevraagd of deze nogmaals gebeld mocht worden. Ook werd de consument niet gewezen op het Bel-me-niet Register.

De telefoontjes van de ‘Zwitserse Consumentenvereniging’ zorgden in de periode juli 2009 tot juni 2010 voor zo’n 900 klachten op de website www.spamklacht.nl. Via de website www.consuwijzer.nl ontving OPTA 650 consumentenklachten.

Spamverbod

Sinds mei 2004 geldt het verbod op spam aan natuurlijke personen. Op 1 oktober 2009 is het spamverbod uitgebreid en zijn alle consumenten en bedrijven beschermd tegen spamberichten. In totaal heeft OPTA van mei 2004 tot en met oktober 2011 ruim 120.000 klachten ontvangen bij www.spamklacht.nl. Het merendeel van de klachten betreft e-mail-, sms- en faxspam.

Naar aanleiding van de spamklachten heeft OPTA inmiddels 6 dwangsommen opgelegd en 21 boetes uitgedeeld met een totale waarde van ruim 2,1 miljoen euro. Ook heeft OPTA onlangs 30 waarschuwingen uitgedeeld aan bedrijven. Omdat spam vaak op internationale schaal wordt georganiseerd, werkt OPTA geregeld samen met collega-toezichthouders in Europa.

Consumenten die worden gebeld terwijl ze staan ingeschreven in het Bel-me-niet Register, kunnen hun klacht indienen op de website van ConsuWijzer: www.consuwijzer.nl