Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA: 25.000 euro boete voor relatiegeschenken-spam

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft Special T Workwear B.V. (hierna: Special T) in totaal 25.000 euro aan boetes opgelegd wegens het versturen van e-mail- en faxspam. In de berichtjes werd reclame gemaakt voor het bedrukken van relatiegeschenken door Special T. Het bedrijf stuurde twee jaar lang mails en faxen zonder voorafgaande toestemming van de ontvanger. OPTA is Special T op het spoor gekomen, dankzij klachten die ingediend zijn bij www.spamklacht.nl. In totaal heeft OPTA 233 klachten ontvangen. Na onderzoek van OPTA is gebleken dat Special T minimaal 135.000 spammails heeft verstuurd, die bovendien niet allemaal een geldige afmeldmogelijkheid bevatten. Het exacte aantal verstuurde spamfaxen heeft OPTA niet kunnen vaststellen.

Reclame voor relatiegeschenken

Special T maakte van 2007 tot half 2009 via spam reclame voor het bedrukken van relatiegeschenken. Uit het onderzoek van OPTA is gebleken dat Special T voor haar e-mailspam onder andere internetfora afstruinde om e-mailadressen te verzamelen. Voor het verzenden van ongevraagde commerci√ęle e-mails zonder afmeldmogelijkheid heeft OPTA 15.000 euro aan boetes opgelegd. Voor de faxspam maakte Special T gebruik van de diensten van B.S.P.R. Ltd. uit het Verenigd Koninkrijk en TK Services Inc. uit Belize. Zij verstuurden namens Special T minstens 27 verschillende spamruns naar in totaal tenminste 7,5 miljoen Nederlandse faxnummers. Hieronder bevond zich een onbekend aantal faxnummers van natuurlijke personen. Op basis van de klachten bij www.spamklacht.nl heeft OPTA geconcludeerd dat er namens Special T ten minste 118 spamfaxen zijn verstuurd. Voor deze faxspam heeft OPTA Special T een boete van 10.000 euro opgelegd. Special T heeft inmiddels bezwaar ingesteld tegen de boetes bij OPTA.

Spamverbod

Sinds mei 2004 geldt het verbod op spam aan natuurlijke personen. Op 1 oktober 2009 is het spamverbod uitgebreid en zijn alle bedrijven en consumenten beschermd tegen ongevraagde spamberichten. In totaal heeft OPTA van mei 2004 tot en met december 2010 ruim 100.000 klachten ontvangen bij www.spamklacht.nl, waarvan 8.369 klachten over sms-spam en 4.248 over faxspam. Naar aanleiding van deze klachten heeft OPTA 6 dwangsommen opgelegd en 18 boetes uitgedeeld met een totale waarde van bijna 1,4 miljoen euro.