Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Handhavingsverzoek Tele2 inzake KPN bod OT2010

Tele2 heeft 14 september 2010 een handhavingsverzoek ingediend bij OPTA over het bod van KPN in het kader van de aanbesteding OT2010 voor vaste telefoniediensten. Marktpartijen kunnen bij OPTA een handhavingsverzoek indienen bij vermoeden van een overtreding die nog voortduurt. OPTA kan dan optreden om de overtreding te beëindigen. OPTA is op verzoek van Tele2 een onderzoek gestart naar het bod van KPN.

OPTA heeft geconstateerd dat de wholesale-afdeling van KPN op 27 juli een kortingsactie op bepaalde inkooptarieven (WLR) bekend heeft gemaakt aan de retailtak van het bedrijf. Op 30 juli om 11 uur heeft KPN haar concurrenten van deze actie op de hoogte gesteld. De volledige informatie over de bijbehorende voorwaarden zijn pas 24 september aan externe afnemers bekendgemaakt. 30 juli om 12 uur ’s middags dienden telecombedrijven hun bod in te dienen voor OT2010. Door het late informeren heeft KPN concurrenten de mogelijkheid ontnomen om de lagere inkooptarieven te gebruiken in hun bod voor OT2010.

OPTA heeft geconstateerd dat KPN de wettelijke plicht om haar interne en externe afnemers gelijktijdig op de hoogte te stellen heeft overtreden. KPN heeft hiermee de concurrentie verstoord, meer in het bijzonder in het kader van de aanbesteding van OT2010. Deze aanbesteding vertegenwoordigt een totale omzetwaarde van circa 15-20 miljoen euro per jaar.

Aangezien deze overtreding op 24 september is beëindigd, wijst het college dit deel van het handhavingsverzoek af. OPTA heeft KPN, Tele2 en OT2010 op 13 oktober op de hoogte gesteld van dit besluit. OPTA onderzoekt nog andere onderdelen van het handhavingsverzoek, waaronder de rechtmatigheid van het bod van KPN.

Zowel KPN als Tele2 hebben bij OPTA bezwaar aangetekend tegen het besluit. Daarnaast heeft KPN een voorlopige voorziening ingediend tegen dit besluit bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

 

Documenten

Handhavingsverzoek Tele2 inzake KPN bod OT2010 (PDF - 3.1 MB)