Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Toezichtsactie registratieplicht bij 15 internetleveranciers in de hotelbranche

OPTA heeft onderzocht of vijftien bedrijven die internetdiensten leveren in de hotelbranche verplicht zijn tot registratie bij OPTA. OPTA is dit onderzoek gestart naar aanleiding van een klacht over concurrentievervalsing van een bedrijf dat volgens eigen zeggen soortgelijke diensten levert, en zich wel bij OPTA heeft moeten registreren. Naar aanleiding van deze klacht heeft OPTA onderzocht of de genoemde partijen zogeheten aanbieders van openbare elektronische communicatiediensten en/of -netwerken zijn en zich daarom bij OPTA zouden moeten registreren. Aan de registratie is een eenmalige vergoeding van 250 euro verbonden.

Resultaat toezichtsactie

Onder de vijftien partijen die OPTA heeft aangeschreven, bevinden zich zes hotels en congrescentra. Sinds 2003 hanteert OPTA het uitgangspunt dat horeca-ondernemers die slechts hun eigen gasten (bijvoorbeeld via een WiFi-netwerk) toegang tot internet willen bieden zich over het algemeen niet hoeven te registreren bij OPTA. De vraag was of deze hotels mogelijk méér deden dan alleen het bieden van internet aan hun eigen gasten. Dankzij de door hen aangeleverde informatie is gebleken dat zij alleen internetdiensten aan hun eigen klanten leveren en zich daarom niet bij OPTA hoeven te registreren. Zes partijen leveren en installeren (of adviseren over) apparatuur bij hotels of andere instellingen en leveren zelf geen openbare communicatiediensten. Daarom hoeven ook deze bedrijven zich niet te registreren. De laatste drie partijen bieden internetdiensten aan hotels of andere instellingen en komen daarom mogelijk in aanmerking voor registratie. OPTA heeft deze bedrijven daarom om aanvullende informatie gevraagd. De betrokken ondernemingen zijn inmiddels door OPTA op de hoogte gesteld over de uitkomst van de toezichtsactie.

Waarom de registratieplicht?

OPTA houdt een register bij van bedrijven die openbare elektronische communicatiediensten en -netwerken aanbieden. Dit register helpt drie toezichthouders bij het handhaven van de regels. OPTA gebruikt het register voor het handhaven van consumentenbepalingen, Agentschap Telecom gebruikt het register voor het handhaven van de aftapverplichting en bewaarplicht en het Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie (CIOT) gebruikt deze informatie om telefoonbedrijven of internetproviders te identificeren ten behoeve van opsporings-, inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Openbare aanbieders zijn verplicht zichzelf bij OPTA te melden. Niet alle aanbieders doen dit. Daarom schrijft OPTA sinds 1998 jaarlijks tientallen partijen aan waarvan zij het vermoeden heeft dat deze voor registratie in aanmerking komen. OPTA kan alleen beoordelen of een partij ook daadwerkelijk aanbieder is, als zij informatie krijgt over de wijze waarop een dienst wordt aangeboden. Op dit moment hebben 603 bedrijven zich geregistreerd bij OPTA.

Zie ook