Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

OPTA: Resultaten 1 jaar verbod op spam aan bedrijven

Het afgelopen jaar heeft OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, bijna 34.000 klachten ontvangen over ongewenste elektronische berichten. Ongeveer de helft van deze klachten betrof spam aan zakelijke gebruikers. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal klachten ten opzichte van het jaar ervoor: OPTA ontving toen ruim 15.000 klachten via www.spamklacht.nl. Sinds 1 oktober 2009 is het ook verboden om ongevraagde elektronische berichten van charitatieve, commerciële en/of ideële aard naar rechtspersonen te sturen. Voor natuurlijke personen geldt het spamverbod al sinds 2004. Het afgelopen jaar is OPTA 83 onderzoeken gestart en heeft 56 waarschuwingen uitgedeeld naar mogelijke overtredingen van het spamverbod. Ook heeft OPTA drie spamboetes opgelegd. Wegens lopende juridische procedures mag OPTA de betrokken (bedrijfs)namen en boetehoogtes nog niet bekend maken. OPTA kan bedrijven die zich niet aan de regels houden, bestraffen met boetes tot maximaal 450.000 euro per overtreding.

Blijf op de hoogte!
Het is de taak van OPTA om de overlast en economische schade van ongevraagde elektronische berichten zoveel mogelijk te bestrijden. OPTA komt de verzenders die de meeste overlast veroorzaken mede op het spoor dankzij de signalen die binnenkomen bij www.spamklacht.nl. Uit feedback van onze gebruikers blijkt dat zij graag op de hoogte willen worden gehouden van OPTA’s optreden tegen spam. Daarom heeft OPTA een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan spamklacht. Iedereen die op de hoogte wil blijven, kan zich vanaf 1 oktober op de online nieuwsbrief abonneren.