Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Concept-advies mobiele communicatiemarkten

Het Ministerie van Economische Zaken ontwikkelt op dit moment beleid voor de mobiele communicatiemarkten en heeft OPTA hiervoor om advies gevraagd. OPTA heeft de mobiele communicatiemarkten geanalyseerd op basis hiervan een concept-advies aan het Ministerie geformuleerd. Dit advies zal het Ministerie gebruiken bij het opstellen van de strategische nota mobiele communicatie en bij het vaststellen van toekomstig uitgiftebeleid van frequentieruimte.

Volgens OPTA's analyse zijn de mobiele communicatiemarkten op dit moment daadwerkelijk concurrerend, maar bestaat het risico dat in de toekomst (collectieve) aanmerkelijke marktmacht ontstaat. Om dit te voorkomen, moet het frequentiebeleid van EZ gericht zijn op het faciliteren van potentiƫle toetreding. Via frequenties kunnen bedrijven mobiele diensten aanbieden, zoals telefonie en internet. Door toetreding mogelijk te maken, blijft er voldoende dynamiek op de mobiele communicatiemarkten en wordt stilzwijgende coƶrdinatie door huidige spelers voorkomen. Omdat het aantal spelers waarvoor er ruimte is op de markt niet oneindig groot is, zou de wijze van frequentieverdeling alleen toetreding mogelijk moeten maken voor partijen die daadwerkelijk kunnen concurreren.

Belanghebbenden kunnen tot en met vrijdag 17 september 2010 hun zienswijze op het concept-advies bij indienen OPTA. OPTA verwacht vervolgens medio oktober 2010 EZ een definitief advies te kunnen aanbieden.

 

Documenten

Concept-advies mobiele communicatiemarkten (PDF - 978.24 KB)