Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Abonnee-informatiediensten voldoen aan regels na optreden OPTA

OPTA heeft aanbieders van abonnee-informatiediensten in totaal 50 waarschuwingen gestuurd en gedreigd met een last onder dwangsom om ervoor te zorgen dat zij zich aan de regels houden. 18xy-nummers zijn bedoeld voor bedrijven en consumenten die telefoonnummers willen opvragen, daarnaast worden voor dat doel twee 0900-nummers gebruikt. Bellers kunnen ervoor kiezen te worden doorverbonden naar het opgevraagde nummer. OPTA heeft eind 2009 onderzoek gedaan naar abonnee-informatiediensten wegens klachten van consumenten over de onduidelijkheid van de kosten na het doorverbinden. Uit dit onderzoek bleek dat alle abonnee-informatiedienstaanbieders op één of meerdere punten de regels overtraden. Daarop is OPTA een handhavingstraject gestart. Als resultaat van OPTA’s optreden voldoen inmiddels alle abonnee-informatiedienstaanbieders aan de regels. Dit heeft OPTA de betrokken aanbieders in een brief laten weten.

Handhavingstraject

In oktober 2009 heeft OPTA in totaal 25 aanbieders van abonnee-informatiediensten via 18xy-nummers en één aanbieder die deze dienst via twee 0900-nummers levert een waarschuwing gegeven voor één of meer overtredingen. Bij hercontrole in januari bleek dat 23 aanbieders nog niet op alle punten aan de geldende wet- en regelgeving voldoen. Twee aanbieders voldeden wel. Twee aanbieders hebben naar aanleiding van de waarschuwing hun dienstverlening gestaakt. OPTA heeft vervolgens nogmaals 23 waarschuwingsbrieven verstuurd om de overtredingen te beëindigen. De 21 gewaarschuwde 18xy-aanbieders hebben daarop alsnog hun dienstverlening aangepast. Bij de aanbieder van de twee abonnee-informatiedienst via twee 0900-nummers heeft OPTA moeten dreigen met het opleggen van een last onder dwangsom voordat deze zijn dienstverlening in lijn met de regels bracht. De aanbieder van de twee 0900-nummers heeft de nummers inmiddels afgesloten.