Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

NAAST en Zorgcentrale Noord mogen samen zorg op afstand aanbieden

Zorgcentrale Noord en NAAST mogen een gemeenschappelijke onderneming oprichten en samen zorgcentralediensten, zoals personenalarmering en bereikbaarheidsdiensten, aanbieden. De ACM ziet geen risico’s dat de oprichting van het gezamenlijke bedrijf zal leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie.

In de zorg wordt steeds meer zorg ‘op afstand’ verleend. Zo kunnen bijvoorbeeld ouderen langer thuis wonen omdat ze een alarmknop in huis hebben waarmee ze, via een zorgcentrale, snel mantelzorgers of thuiszorg kunnen oproepen. Of klanten worden er op afstand aan herinnerd om medicijnen in te nemen. Zorgcentrale Noord en NAAST bieden allebei zorgcentralediensten aan zoals personenalarmering, medicatiecontrole, en monitoring op afstand.

Marktonderzoek naar zorgcentralediensten

De ACM heeft voor de beoordeling van deze concentratie een marktonderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat de ontwikkelingen in deze sector snel gaan. Er komen steeds meer nieuwe soorten zorg op afstand bij. Denk aan technieken om op afstand hartslag te monitoren of om met slimme sensoren een oogje in het zeil te houden bij cliënten thuis en zorg te regelen wanneer dat nodig is.

Uitbreiding door bestaande aanbieders is op deze markt eenvoudiger dan toetreding door nieuwkomers. Maar door de snelle ontwikkelingen met nieuwe vormen van zorg kan er wel een verschuiving gaan plaatsvinden tussen bestaande aanbieders en nieuwe toetreders.

Wat vindt de ACM?

Er blijft na de oprichting van de gemeenschappelijke onderneming voldoende concurrentie over zodat de oprichting niet zal leiden tot hogere prijzen, lagere kwaliteit of minder innovatie. Afnemers van de zorgcentralediensten hebben nog voldoende mogelijkheden om een zorgcentrale te kiezen die bij hen past. Daarbij ziet de ACM dat zorgcentrales door heel Nederland actief zijn of kunnen zijn doordat de zorg op afstand geleverd en gecoördineerd kan worden.

Voor toetreding tot de markt van zorgcentralediensten zijn investeringen (zoals in gekwalificeerd personeel en ICT) en tijd nodig om efficiënt op deze markt te kunnen opereren. De ACM verwacht dat er steeds meer techniek wordt ingezet bij de verschillende soorten zorg-op-afstand. Dat kan het knelpunt van gekwalificeerd personeel minder groot maken. De ACM concludeert dat de oprichting van de gemeenschappelijke onderneming concurrentie niet zal belemmeren en staat de oprichting van deze gemeenschappelijke onderneming toe.

ACM, fusies en overnames in de zorg

De ACM levert met de beoordeling van fusies, gemeenschappelijke ondernemingen en overnames in de zorg een bijdrage aan de betaalbaarheid, de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg. Het gaat bij de beoordeling om de gevolgen voor patiënten en verzekerden op het gebied van prijs, kwaliteit en innovatie. Wanneer patiënten en zorgverzekeraars na de fusie of overname voldoende andere opties overhouden, draagt dat bij aan lagere prijzen, een hogere kwaliteit en meer innovatie van de zorg.


Documenten

We doen ons best om documenten toegankelijk te maken. Helaas lukt dat niet altijd. Kunt u de tekst van een document op onze website niet lezen met een schermlezer of kunt u de kleuren van grafieken niet onderscheiden? Stuur ons een email. We nemen binnen een week contact met u op. En we proberen u binnen 4 weken een toegankelijke versie te sturen.

Meer in deze zaak