Kruimelpad

Nieuwsbericht

ACM dwingt huurbemiddelaar te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten

07-01-2020

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft nog een huurbemiddelaar opgedragen te stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Het gaat om de bemiddelaar Duinzigt Wonen B.V. uit Den Haag. Bemiddelingskosten zijn niet toegestaan omdat Duinzigt  in opdracht van verhuurders handelt. De ACM heeft het bedrijf een termijn van zes weken gesteld waarbinnen het moet stoppen met het rekenen van bemiddelingskosten aan huurders. Voldoet het hier niet aan, dan moet het bedrijf een dwangsom van 5.000 euro per week betalen met een maximum van 250.000 euro.

De ACM wil dat er een einde komt aan deze praktijken. Mocht de ACM nog steeds signalen krijgen over huurbemiddelaars die ermee doorgaan dan kan de ACM boetes opleggen.

Eerder maakte de ACM bekend dat zij aan drie andere huurbemiddelaars lasten onder dwangsom heeft opgelegd om hen te dwingen te stoppen met het rekenen van verboden bemiddelingskosten. De vierde, Duinzigt, heeft tegen dit besluit van de ACM bezwaar gemaakt. Dit bezwaar heeft de ACM nu ongegrond verklaard.

Verboden bemiddelingskosten

Een huurbemiddelaar bemiddelt tussen de verhuurder en de huurder. De verhuurder wil zijn woning of appartement verhuren en de bemiddelaar zoekt daar een huurder bij. De wet zegt dat de bemiddelaar die ook werkt in opdracht van de verhuurder geen kosten voor de bemiddeling in rekening mag brengen bij de huurder.

Duinzigt rekent 40 euro inschrijfkosten en 75 euro administratiekosten. Huurders zijn verplicht deze kosten te voldoen voordat zij de woning kunnen betrekken. Het rekenen van deze kosten is verboden, welke naam de huurbemiddelaar ook aan de kosten geeft of welke constructie hij er ook voor bedenkt.

Wat kan consument zelf doen?

Signalen van consumenten over recente ervaringen bij ACM ConsuWijzer blijven belangrijk. Consumenten vinden op de website van ACM ConsuWijzer  ook informatie over hun rechten bij huurbemiddeling en een voorbeeldbrief waarmee zij onterecht betaalde kosten kunnen terugvorderen.