Privacy

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt het belangrijk om zorgvuldig met uw persoonsgegevens om te gaan. En om u daar goed over te informeren. Op deze pagina leest u wat wij doen om uw gegevens te beschermen.

Wat is een persoonsgegeven?

Een persoonsgegeven is informatie die herleidbaar is tot u als persoon. Bijvoorbeeld uw naam, uw huisadres of e-mailadres. Op de website van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt u meer informatie over de definitie van persoonsgegevens.

Waarom verwerken wij persoonsgegevens?

Het verwerken van persoonsgegevens is nodig om onze wettelijke taken uit te voeren. Het helpt ons bijvoorbeeld om vast te stellen wie er verantwoordelijk is voor een overtreding. Of om onderzoek te doen naar problemen die consumenten en bedrijven bij ons hebben gemeld.

Hoe lang verwerken wij uw gegevens?

Wij verwerken uw persoonsgegevens niet langer dan noodzakelijk is voor het doel van de gegevensverwerking. Bijvoorbeeld: hebben we een onderzoek afgerond? En hebben we de persoonsgegevens niet meer nodig? Dan verwijderen we deze gegevens. Daarbij houden we ook rekening met wat er in de Archiefwet staat.

Delen wij uw gegevens met derden?

De uitvoering van onze wettelijke taken kan ertoe leiden dat we gegevens, inclusief persoonsgegevens, delen met derden. Bijvoorbeeld met andere (Europese) toezichthouders, het Openbaar Ministerie of gerechtelijke instanties. Dit doen we alleen als dat volgens de wet mag.

Hoe beveiligen wij uw persoonsgegevens?

De ACM volgt de strenge beveiligingsnormen van de Rijksoverheid. Daarnaast hebben wij als toezichthouder extra technische en organisatorische maatregelen genomen om uw persoonsgegevens te beveiligen tegen verlies, diefstal of verkeerd gebruik.

Hoe komen wij aan persoonsgegevens?

Wij verwerken persoonsgegevens doordat we onze wettelijke taken uitvoeren. Een aantal voorbeelden:

  • Als wij onderzoek doen naar een bedrijf en daarvoor de administratie of e-mails verzamelen, dan staan daar vaak persoonsgegevens in;
  • Wanneer u een kartel bij ons clementiebureau meldt verwerken wij uw gegevens; 
  • Wij verzamelen voor onze onderzoeken informatie zoals persoonsgegevens  via openbare bronnen op internet. Onder andere op basis van Open Source Intelligence; 
  • Wij registreren uw gegevens als u een vraag of melding deelt met de ACM of ConsuWijzer. ConsuWijzer is het consumentenloket van de ACM.

Wat registreren wij als u zelf contact met de ACM opneemt of met ConsuWijzer?

Hebt u als consument contact met de ACM via ConsuWijzer? Bent u ondernemer en hebt u vragen over uw rechten als afnemer van een energieproduct of een telecomproduct? Of wilt u een melding/tip doorgeven? Dan registreren wij uw naam, e-mailadres en telefoonnummer. Daarnaast nemen we gesprekken met ConsuWijzer op. Dit doen we alleen om de kwaliteit van onze dienstverlening te verbeteren.

Hoe lang bewaren wij uw persoonsgegevens nadat u contact met ons hebt opgenomen?

De ACM bewaart uw gegevens maximaal 10 jaar nadat u contact hebt opgenomen, voor zover deze gegevens noodzakelijk zijn voor het doel van de verwerking. De gespreksopnamen van ConsuWijzer bewaren we 6 maanden. Daarna verwijderen wij uw gegevens.

Waarom bewaren wij uw persoonsgegevens nadat u contact met ons hebt opgenomen?

Wij bewaren uw gegevens om twee redenen:

  1. Belt of mailt u ons nog een keer? Dan kunnen wij zien wat er in het eerdere contact besproken is.
  2. De informatie die u geeft is belangrijk voor de uitvoering van onze toezichts- en handhavingstaken. Om te bepalen of een bedrijf zich aan de regels houdt is vaak nader onderzoek nodig. Het kan voorkomen dat wij u bellen met de vraag of u een verklaring af wilt leggen.

Meer weten?

Hebt u vragen of klachten over dit privacy statement? Of over de manier waarop wij met persoonsgegevens omgaan? Wij geven u graag uitleg.

Contact met de ACM

Meer weten over de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp)? Bezoek de website van de Autoriteit Persoonsgegevens.

 
 

Pagina-opties

 
Kansen & keuzes voor bedrijven en consumenten