Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Econoom Ruud

Econoom Ruud

“Bij de ACM kun je je werk blijven vernieuwen”

Econoom Ruud Knoop werkt sinds 2013 aan regulerings- en mededingingszaken bij de ACM. Ruud: “Bij de ACM kun je je werk blijven vernieuwen. Ik hou van complexe economische en juridische puzzels en vind het leuk om telkens weer in nieuwe bedrijven en sectoren te duiken. Je werkt aan grote zaken die er echt toe doen in de economie.”

Overnames en overtredingen onder de loep

Ruud beoordeelt vooral fusies, overnames, misbruik van economische machtsposities en kartelafspraken. “Er spelen nu minstens vier grote overnames die wij uitvoerig onder de loep nemen. Daarnaast lopen er nog onderzoeken naar mogelijke overtredingen van de Mededingingswet. Bij elke gemelde overname moet je binnen een paar dagen of weken begrijpen hoe de markt in elkaar steekt. Bijvoorbeeld bij een overname van een bedrijf in warmtepompen of een markt voor glasvezelnetwerken. Dat doe je door veel vragen te stellen en te praten met concurrenten, klanten, etc.”

Onderste steen boven met een inval

Je kijkt ook hoe bijvoorbeeld de prijzen worden vastgesteld en wie de belangrijkste concurrenten zijn. Daarvoor moet je logisch nadenken en stevig in je schoenen staan. Bij de onderzoeken die de ACM doet naar mogelijke overtredingen van bijvoorbeeld de Mededingingswet moet je de onderste steen boven krijgen. Marktpartijen zijn als het nodig is verplicht om mee te werken. Zo kan de ACM die marktpartijen verhoren, interne documenten vorderen en op locatie invallen doen.”

Schaken met de Zuidas

“Je schakelt soms met ceo’s en partners van grote kantoren. Naarmate zaken groter zijn, kom je soms tegenover een team van advocaten van de Amsterdamse Zuidas te staan. Dat is net een schaakpartij, met zelfs ook een klok die loopt. Elke keer moet je een conceptbesluit of besluit afkrijgen en daar een goede analyse voor afleveren. Dat maakt het werk dynamisch en houdt de druk erop. De ACM heeft een professionele club mensen die hard werkt aan grote zaken die er echt toe doen in de economie.”