Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Programmaleider Bart

“Energie is een grote bouwsteen van ons ACM-werk. Daarom zoeken we nieuwe collega’s voor intensivering van ons energietoezicht.”

Energieprijzen zijn hoog en de tarieven voor gas en stroom voor consumenten zijn vaak onduidelijk. Ook bieden energieleveranciers nauwelijks vaste contracten aan. Deze ontwikkelingen vragen om intensiever toezicht van de ACM op de energiemarkt. En om extra collega’s die dit toezicht mee willen vormgeven.

Programmaleider en directeur Bart Broers: “Energie is een grote bouwsteen van ons ACM-werk en we verwachten dat ons toezicht daarop blijft toenemen. Daarom werven we extra collega’s die zich specifiek gaan bezighouden met toezicht op de energietarieven voor consumenten. Naast economen en juristen zoeken we ook mensen die overweg kunnen met data.

Slagkracht om snel te opereren

“De vragen waar we mee te maken krijgen hebben veel inhoudelijke diepgang. Hoe worden risico’s geprijsd? Wat is de link met de groothandelsmarkt? Zijn de tarieven voor energie redelijk? Waar moeten we allemaal rekening mee houden in deze onvoorspelbare markt? Voor de consumenten willen we dat energieleveranciers transparante prijzen bieden. We zorgen dat tarieven doorgelicht worden en dat de markt weer op gang komt met een aansprekend aanbod. Dit alles vraagt veel slagkracht.”

Bescherming voor consumenten

“Door het prijsplafond is ons toezicht ook direct van belang voor de Rijkskas. Alleen al in januari ging het daarbij om honderden miljoenen euro. Maar vooral voor mensen in kwetsbare posities is het belangrijk dat de energieprijzen binnen de perken blijven. Mensen in slecht geïsoleerde huizen met geen of weinig spaargeld kunnen de huidige energieprijzen niet opbrengen. Soms moeten ze kiezen tussen eten of verwarming. Het raakt me dat ze financieel in de knel komen en het motiveert me om er iets aan te doen. Bedrijven mogen niet over de ruggen van mensen heen overwinsten maken. Daarop moeten consumenten kunnen vertrouwen, daarom houden wij daar toezicht op. We kijken ernaar uit om het energietoezicht samen met een groeiend team van collega’s uit te breiden.”