Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Jurist Bart

Portret Bart van Hemessen

‘Ik ben niet alleen maar jurist, ik vind alle aspecten van een zaak interessant’

Bart:

  • Is jurist, werkt bij Juridische Zaken
  • Deed een bachelor Rechtsgeleerdheid en een master Law and Ecomonics aan de Universiteit Utrecht
  • Liep stage bij onder meer Maverick Advocaten, gespecialiseerd in mededingingsrecht
  • Werkt sinds augustus 2019 bij de ACM

Bart is een sportieveling: hij kickbokst, loopt hard en gaat naar de sportschool. Hij houdt van koken en eten en leert Grieks, om te kunnen praten met de Griekse familie van zijn vriendin. Bart geeft ook pleittrainingen bij zijn oude studievereniging.

Mededingingsrecht en -regulering vond Bart tijdens zijn studie al erg leuk. Bij Juridische Zaken vindt hij bovendien de intellectuele uitdaging die hij zocht.

“Tijdens mijn stage hoorde ik voor het eerst van de ACM. Ik heb met een paar mensen koffie gedronken om meer te horen over het werk en de organisatie en werd steeds enthousiaster. De maatschappelijke rol van de ACM vind ik erg interessant, net als de veelomvattendheid van het werk, waarin je te maken hebt met de belangen van alle marktdeelnemers.”

In de rechtszaal namens de ACM

“Bij Juridische Zaken werk je mee aan de uitvoering en handhaving van regelgeving, daarnaast kijk je naar nieuwe regelgeving en in hoeverre die kan worden toegepast. Wij staan ook in de rechtszaal namens de ACM, bijvoorbeeld op het moment dat een besluit wordt aangevochten. Dat is het meer ‘hardcore’ juridische werk, maar altijd op het snijvlak van recht en economie. Die verschillende invalshoeken vind ik superinteressant. Ik ben niet alleen maar jurist.”

Snel in het diepe

“Als junior ga je hier snel in het diepe. Ik kreeg al vroeg eigen verantwoordelijkheden en projecten, en stond al snel in de rechtzaal te pleiten. Ik gedij daar wel in, ik heb graag uitdaging en vind het fijn als ik het vertrouwen krijg dat ik dit kan. Bovendien, als ik meer back-up nodig heb van collega’s is die er. Je moet zelf aan de bel trekken, maar iedereen is altijd bereid om te helpen.”

“Aan zaken werk je altijd als team. Afhankelijk van de omvang van de zaak met z’n tweeën of met een hele batterij aan mensen met verschillende achtergronden: juristen, economen, data scientists, specialisten in de markt… Enorm interessant, want iedereen kijkt vanuit het eigen perspectief en daar leer ik veel van.”

Informeel en open

“Het leukste aan mijn werk? Veel! Ik houd van de intellectuele uitdaging, van brainstormen met collega’s, van zittingen in de rechtbank bijwonen en van pleiten. Ik vind de diversiteit van de werkzaamheden fijn. En het samenwerken met collega’s. Ons werk is serieus en er zijn vaak grote belangen mee gemoeid, maar de sfeer hier is erg informeel en open. We werken hard én we lachen hard.”

Bart op LinkedIn (deze link opent in een nieuw tabblad)