Kruimelpad

Jurist bij de ACM

Maak kennis met teammanager Esther Mollen

ACM'er Esther is teammanager bij de directie Juridische Zaken. Waarom heeft zij gekozen voor het werken bij een toezichthouder en waar houdt zij zich mee bezig?

 

Wie is Esther?

Esther studeerde aan de KUN. Zij werkt sinds de oprichting bij de ACM en vanaf 2009 bij de NMa. Ze is fan van radiohead en kijkt graag naar de serie Forbrydelsen

Wat was jouw reden om uit de advocatuur te stappen?

In de advocatuur kende ik het mededingingsrecht vooral uit de advies- en concentratiecontrolepraktijk. De mogelijkheid om namens de mededingingsautoriteit te procederen trok mij enorm aan. 

Waarom heb je gekozen voor de ACM?

In één woord: inhoud. De inhoud van het werk.  Je bent rechtstreeks betrokken bij mooie en interessante mededingingszaken en je kunt zo bijdragen aan het verder uitkristalliseren van het  Nederlandse mededingingsrecht.

Wat viel je op bij de overstap? 

Veel teamwerk en de gedrevenheid van mijn collega’s. Je werk bij de ACM dient steeds eenzelfde maatschappelijk doel. Als advocaat dien je belangen die per zaak verschillen.

Wat maakt mededinging bij de ACM zo interessant voor jou?

Het is een internationaal rechtsgebied, met een interessante combinatie van juridische en economische vraagstukken en waarin bestuursrecht en sanctierecht samenkomen. Elke zaak heeft weer nieuwe ingewikkelde puzzels. Het is voor  mij een zeer levendig vakgebied dat zich volop blijft ontwikkelen. De ACM staat in het centrum van de belangstelling. Media, politiek, bedrijfsleven en publiek volgens ons werk nauwlettend. 
 

Wat doe je concreet bij de ACM?

Op dit moment ben ik teammanager bij de directie Juridische Zaken. Ik ben graag betrokken bij de inhoud van de sanctie-, bezwaar- en (hoger) beroepszaken die ons team behandelt en ik begeleid op basis van mijn ervaring en kennis met veel plezier onze medewerkers.

Waar ben je het meest in gegroeid sinds je overstap?

Het perspectief van de mededingingstoezichthouder.

Wat maakt werken bij de ACM zo leuk voor jou?

De samenwerking met mensen uit verschillende disciplines : economen, juristen, gedragswetenschappers en technici.  Denk bijvoorbeeld aan zaken in de gereguleerde sectoren. Technici die kennis van de sector hebben zijn onontbeerlijk om tot een volledig dossier te komen. Samenwerken met mensen uit al die disciplines is een verrijking.

Welke organisatiewaarde past het best bij je?

Open, professioneel en onafhankelijk. De drie kernwaarden van de ACM. De dragers van onze cultuur. En leidend voor hoe we ons gedragen. Welke past het beste bij jou?

Professioneel. Daar zitten de andere organisatiewaarden (onafhankelijk en open) eigenlijk ook al in wat mij betreft. Kwaliteit, in de breedste zin, leveren bij alles wat je doet.

Probleemoplossend werken is waar de ACM voor staat. Hoe vertaal jij dat naar jouw werkaanpak?

Nuchtere doortastendheid, denk ik. De vraag stellen waarom we dingen doen. Dat kenmerkt mij als mens en als leidinggevende. 
 

 

Hoe beschrijf jij de ACM in vijf steekwoorden?

  • professioneel
  • energiek
  • deskundig
  • betrokken
  • gezellige werksfeer.

Wat betekent het voor jou om toezichthouder te zijn?

Samen gaan we voor het algemeen belang en dragen we bij aan gezonde marktwerking.  

Welk ontwikkelperspectief heb je bij de ACM  voor ogen de komende drie jaar?

Ik ben recent benoemd in mijn nieuwe functie. Ik heb het daarin nog erg naar mijn zin met de combinatie van leidinggeven en inhoudelijk betrokken blijven. 
 

De persoonlijke favorieten van Esther:

Artiest: Radiohead

Boek: The poisonwood bible van Barbara Kingsolver

Detective: Forbrydelsen

Documentaire: Ik kijk zelden naar documentaires