Kruimelpad

Jurist bij de ACM

Jurist Fabian Kroon over zijn overstap naar de ACM

Fabian studeerde aan de RUG en werkt sinds 2016 voor de ACM. Hij is liefhebber van internationale documentaires en leest graag. Een van zijn favoriete boeken is In Europa van Geert Mak.

 

Wat was jouw reden om uit de advocatuur te stappen?

Tijdens mijn studie vond ik de interactie tussen overheid en markt altijd al bijzonder interessant. Het mededingingsrecht is bij uitstek een rechtsgebied waar die interactie bestaat. Ik ben na mijn studie begonnen als mededingingsrechtadvocaat.  De advocatuur was een mooie start van mijn loopbaan waar ik veel heb geleerd. Het vuur voor het mededingingsrecht is erdoor verder aangewakkerd.  Na ruim 4,5 jaar vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging  en ik was al langer geïnteresseerd in de overstap naar de ACM. Toen ik op LinkedIn een vacature voorbij zag komen voor een positie als jurist bij de ACM, was de keuze om te solliciteren snel gemaakt.

Waarom heb je gekozen voor de ACM?

Voor iemand die mededingingsrecht leuk vindt, is de ACM een zeer boeiende omgeving. Als jurist vind ik het interessant om invloed te kunnen hebben op het recht. Bij de ACM ben je vrijwel altijd richtinggevend bezig met  het mededingingsrecht. Deze inhoudelijke uitdaging gecombineerd met een prettige werksfeer waren voor mij belangrijke redenen om over te stappen. Je werkt bij de ACM met prettige collega’s. Dat idee kreeg ik eigenlijk al tijdens de sollicitatiegesprekken en is later alleen maar bevestigd. Daarnaast ervaar ik bij ACM een goede ’work/life’-balans – misschien wel de belangrijkste reden om over te stappen.

Wat viel je op bij de overstap?

De vriendelijke onderlinge omgangsvormen en de enorme kennis die hier aanwezig is. De ACM heeft een robuuste en professionele uitstraling naar buiten. Binnen de organisatie zijn de onderlinge omgangsvormen echter vriendelijk en hartelijk. Ik ontmoet hier veel interessante collega’s waarmee ik kan sparren en waarvan ik veel van kan leren.  Wat mij verder opviel zijn de vele mogelijkheden die je hebt om je te verbreden en te verdiepen in je eigen vakgebied, maar ook daarbuiten.

Hoe beschrijf jij ACM in vijf steekwoorden?

  • professioneel
  • een enorme kennisbron
  • een prettige werkomgeving
  • inspirerend
  • en een plek vol carrièremogelijkheden

Wat maakt werken bij de ACM zo leuk voor jou?

Aan wat ik hiervoor al heb gezegd kan ik nog toevoegen dat ik door de kennis die ik heb opgedaan in mijn vorige werk merk ik dat ik snel een belangrijk bijdrage kan leveren in de zaken waarin ik meedraai. Het vertrouwen dat me wordt gegeven (bijvoorbeeld om een verweerschrift alleen te schrijven),  vind ik erg prettig en werkt  motiverend.

Welke organisatiewaarde past het best bij je?

Open, professioneel en onafhankelijk. De drie kernwaarden van de ACM. De dragers van onze cultuur. En leidend voor hoe we ons gedragen. Welke past het beste bij jou?

Ik kan me in alle drie wel vinden, maar bij mij past het beste de organisatiewaarde ‘open’. Ik vind het belangrijk om, uiteraard voor zover de professionaliteit dat toelaat, zoveel mogelijk open te communiceren.

De persoonlijke favorieten van Fabian

  • Artiest: Jim Morrison van The Doors
  • Boek: Twee: Aldous Huxley – Brave New World en Geert Mak – In Europa
  • Detective: Geen – ik lees en kijk geen detectives, sorry.  
  • Documentaire? Human van Yann Arthus-Bertand