Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Stagiaire bij ACM: Ellemieke

Communicatie stagiaire bij ACM: Ellemieke

Bruggen bouwen tussen onder andere juristen, economen, gedragswetenschappers, ICT’ers, facilitair medewerkers en strategen. Dat is waar de stages op het gebied van interne communicatie om draaien. Nu klinkt dit heel abstract, maar de stages bij ACM kennen een heel praktische inslag.

Ellemieke Hertgers, masterstudent New Media & Digital Culture aan de Universiteit Utrecht vertelt graag over haar stage Storytelling bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Waarom een stage bij ACM?

Ik ben altijd in de weer geweest met schrijven, photoshop, knutselen en andere creatieve uitspattingen. Dit waren precies de dingen die naar voren kwamen in de vacature voor de communicatie stagiaire storytelling. Dit onderdeel bestaat pas kort binnen ACM. Je bent hierdoor als het ware een pionier. Die vrijheid spreekt mij erg aan en is tekenend voor de mentaliteit van ACM.

Als storyteller zoek je actief naar aanknopingspunten om die uit te werken tot een mooi artikel. Dit blijft niet bij tekstbewerking en je bent zeker niet gebonden aan een vast format. Je bent behoorlijk vrij in hoe je een verhaal wilt verspreiden binnen de organisatie. Zo kun je naast tekst ook banners, foto’s, filmpjes of infographics maken.

Hoe ziet de ideale communicatie stagiair er uit?

Het mooie aan ACM is dat er geen doorsnee ACM’er is. Zo is er ook geen typische storyteller of interne communicatie strateeg. Het is wel heel belangrijk dat je zelfstandig kunt werken. Daarnaast is nieuwsgierigheid en een doelgerichte werkhouding handig meegenomen. Dat wil zeggen dat je content maakt die voor iedereen in de organisatie, ongeacht diens opleiding of vakgebied, te begrijpen moet zijn.

Dat academische jargon kun je dus thuislaten.

Anekdotes & video

Het mooiste wat ik bij ACM heb meegemaakt is het meewerken aan een groots afscheid van een medewerker die met pensioen ging. Ik werd benaderd door de directeur van de directie waar deze man onder viel om mee te werken aan een artikel en een filmpje. Ik allerlei oud-collega’s en huidige collega’s waar deze man een speciale band mee had voor de camera gezet. Daar kwamen hele leuke anekdotes uit. Ik heb dit vervolgens gemonteerd in een filmpje van maar liefst vijftien minuten. Tijdens de afscheidsborrel werd deze getoond. De mensen moesten hard lachen en ik kreeg een daverend applaus voor mijn harde werk. Ook de collega die afscheid nam was geroerd en vond het erg bijzonder. Dat was toch wel het toppunt van waardering. Ik kreeg er gewoon kippenvel van.

Ook stagelopen bij ACM?

Ellemieke is na haar succesvolle stage bij ons blijven werken en maakt nu voor langere tijd deel uit van ons Communicatie-team!

Regelmatig hebben we binnen dit team stageplekken op het gebied van Storytelling en Interne Communicatiestrategie.

Heb je daar interesse in? Kijk dan in het vacatureoverzicht of er iets voor je bij staat. Of mail naar recruitment@acm.nl om te vragen naar de mogelijkheden.