Kruimelpad

Senior jurist bij ACM: Gemmeke

Gemmeke is een van onze ervaren senior juristen. Ze is 40 jaar en woont in Bleiswijk. Afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht als jurist. Gemmeke werkt nu 16 jaar voor de ACM (en NMa), waarvan 10 jaar bij de directie Juridische Zaken. Naast haar werk besteedt Gemmeke graag veel tijd aan haar gezin en haar tuin. Meer weten van Gemmeke? Lees het interview hieronder en/of connect met Gemmeke via LinkedIn:

Ga naar Gemmeke's LinkedIn profiel 

Wat houdt het werken bij de directie Juridische Zaken van de ACM in?

In de eerste plaats procederen. De directie Juridische Zaken krijgt bijvoorbeeld rapporten van de toezichtsdirecties. Denk aan een onderzoeksrapport van de directie Mededinging naar verboden prijsafspraken in een bepaalde sector. Het is dan aan onze directie om het besluit over de sanctie voor te bereiden voor het bestuur. Dat doen we onder andere door de bedrijven waar het om gaat te horen. Is een besluit genomen en maakt een bedrijf daar bezwaar tegen? Dan behandelen we ook het vervolg. Bijvoorbeeld bij de Rechtbank Rotterdam. We schrijven dus veel stukken waarin we uitleggen waarom bepaald gedrag in strijd is met de wet en waarom de boete gerechtvaardigd is.

In de tweede plaats geven we andere directies juridisch advies. Bijvoorbeeld als een collega van een toezichtsdirectie wil weten hoe we de jurisprudentie op het gebied van aanbestedingen of verjaring moeten interpreteren. Onze directie is als het ware het juridisch geweten van de ACM.

Wat vind je zo leuk aan je werk?

Het leuke vind ik dat het steeds over andere bedrijven en sectoren gaat. Ik ben gespecialiseerd in de Mededingingswet en daar is het probleem iedere keer anders. De juridische kwesties variëren echt per zaak. Je hebt wel zitvlees nodig om dit werk te doen. Dossiers zijn vaak omvangrijk en procedures duren lang. Maar als jurist word ik juist erg blij van die complexiteit. Ik vind het leuk om helemaal in een dossier te duiken. Om alles zorgvuldig uit te pluizen en zo tot een goed en onafhankelijk oordeel te komen. Daarbij is resultaatgerichtheid ook nodig: je kunt er niet een eindeloze studie van maken!

Wat ik verder leuk vind is dat je de kans krijgt om het standpunt van de ACM bij de rechter te verdedigen. Niet alleen in beroep, maar ook in hoger beroep. Dan bereid je je voor op mogelijke kritische vragen van de rechters. En je mag los van eerdere juridische teksten in je eigen woorden uitleggen waarom de ACM bedrijven heeft beboet en waarom de boetes evenredig zijn. Dat is een vak apart.

Kan je een voorbeeld geven van een zaak waar je aan hebt meegewerkt?

Voordat de NMa opging in de ACM in 2013, heb ik een flink aantal jaren aan diverse bouwfraude zaken gewerkt. Tot in hoger beroep bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven aan toe. Dat was ontzettend leuk om te doen. De grote aantallen zaken en bedrijven maakten dat we inventief moesten zijn en onze processen en procedures anders moesten organiseren. Met heel veel collega’s hebben we daar de schouders onder gezet. Ik kijk daar nog steeds met veel plezier op terug.

Een andere zaak waaraan ik heb meegewerkt is de zaak Natuurazijn. In deze zaak wilden partijen in ruil voor boetevermindering de overtreding erkennen en een boete accepteren. Deze zaak hebben we hierdoor vereenvoudigd af kunnen doen. Dit vergt weer andere vaardigheden dan een gewone procedure, omdat je dan in gesprek met een partij bekijkt of deze daadwerkelijk bereid is de overtreding en een boete te accepteren.

Hoe omschrijf je de werksfeer bij de ACM?

Als open, collegiaal en eerlijk. Collega’s waarderen het als je je uitspreekt. Ook als het een keer wat minder lekker loopt. En als je een keer niet verder komt of hulp nodig hebt, dan zijn er altijd collega’s die willen bijspringen. We werken samen aan hetzelfde resultaat.

De ACM geeft je de ruimte om te ontwikkelen. Bijvoorbeeld doordat je mee kunt draaien in zaken van andere projectteams. Hoewel je veel in teamverband doet, heb je daarnaast je eigen verantwoordelijkheden.

De ACM organiseert ook regelmatig informele bijeenkomsten zoals het ACM-café met inspirerende sprekers. Ook binnen JZ vinden regelmatig informele bijeenkomsten plaats. Dat de sfeer goed zit blijkt wel uit het feit dat collega’s ook regelmatig samen een borrel gaan drinken. Er wordt dus niet alleen hard gewerkt, maar ook veel gelachen!

Ook werken bij ACM?

Bekijk nu het ACM vacature-overzicht Schrijf je in voor onze e-mailservice (vink de onderdelen 'Werken bij ACM' en 'Vacatures en carrièrenieuws' aan)

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.