Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Senior econoom Bjorn over zijn werk voor de energiesector

Wat drijft senior econoom Björn in zijn werk voor de energiesector?

Waarom is ACM en specifiek onze directie Energie een interessante werkplek voor ervaren economen? Wat drijft de medewerkers in deze directie? Hoe ziet je werkdag er concreet uit?  Björn de Groot, senior econoom bij de directie Energie vertelt.

Dit is ACM’er Björn

40 jaar. Woont in Nieuwerkerk aan den IJssel. Afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als econometrist. Werkt nu 15 jaar bij ACM. Voorheen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa). Naast zijn werk is zijn passie roeien en zijn gezin. Meer weten van Björn?

Bekijk zijn LinkedIn profiel 

Wat vind jij zo interessant aan het thema energie?

Ik vind het thema energie vooral zo interessant omdat de energiesector altijd in beweging is. Innovatie verandert het aanbod: we staan bijvoorbeeld aan de vooravond van de bouw van tien windparken op de Noordzee. Tegelijkertijd verandert ook de vraag naar energie: zo staan er bijvoorbeeld bij mij in de straat al meerdere elektrische auto’s de hele nacht te laden. De belangen in de energiesector zijn bovendien groot. Niemand kan meer zonder. Er worden miljarden geïnvesteerd en ook de politiek is nauw betrokken, onder andere vanwege klimaatdoelstellingen. Door deze veranderingen krijg ik telkens weer te maken met nieuwe economische vraagstukken. Bij de directie Energie draag ik concreet bij aan de verantwoordelijkheid van ACM om redelijke tarieven te bepalen van netwerkbedrijven en de markten voor elektriciteit en gas zo goed mogelijk te laten functioneren. En dat betekent weer redelijke tarieven en voorwaarden voor consumenten en bedrijven.

Wat drijft jou in deze functie bij ACM?

Het mooie aan mijn rol als toezichthouder is dat die onafhankelijk is. Elke partij komt op voor zijn eigen belangen. Netwerkbedrijven willen bijvoorbeeld de zekerheid dat zij met een goed rendement noodzakelijke investeringen kunnen financieren. Consumenten en zakelijke afnemers willen waar voor hun geld. Die belangen zijn niet altijd verenigbaar en leveren geregeld spannende vraagstukken op. Ik moet dan een goede onderbouwde, onafhankelijke keuze maken terwijl iedereen me wil overtuigen van zijn gelijk. Ik krijg berekeningen en onderzoeksrapporten aangereikt, maar hoe objectief zijn die? En is het beeld wel compleet? Wil ik zelf nog analyses en onderzoek doen? Het komen tot een onafhankelijk oordeel ondanks de verschillende onzekerheden, dat maakt het werk voor mij heel boeiend.

Overleg met verschillende stakeholders is essentieel om een goed oordeel te vormen. Gelukkig hebben we binnen ACM veel expertise: elk vraagstuk wordt opgelost in een samenspel van economen, juristen en technici. Maar ook accountants, datamanagers, communicatiedeskundigen en gedragspsychologen. Een interessante mix dus waarbij ieder zijn rol pakt. En als ik uiteindelijk tot een goed onderbouwd voorstel kom: dan kan dat binnenkort zomaar een besluit zijn dat ACM officieel neemt.

Noem eens een concreet project waar je aan werkt

Een concreet project waar ik aan werk is de regulering van een nieuw netwerkbedrijf op zee. We staan aan de vooravond van de bouw van een elektriciteitsnet in de Noordzee om tien windparken op aan te sluiten. De partij die dit bouwt en gaat beheren is een monopolist en ACM bepaalt wat zij mag verdienen. Dat levert interessante vraagstukken op.

We staan op het punt een besluit te nemen over de wijze waarop we voor de komende vijf jaar de toegestane inkomsten bepalen voor het netwerkbedrijf. Een van de economische vraagstukken daarbij is: hoe lang denken we van het energienet gebruik te maken? Is dat zolang als het technisch meegaat of korter? Hoe onderbouw ik dat? En vooral: hoe leg ik dat vervolgens begrijpelijk uit aan de buitenwereld?

Een ander vraagstuk is hoe ik de vergoeding bepaal die de netbeheerder krijgt tijdens de bouw van het energienet? Sluit ik aan bij de systematiek zoals die bij bestaande netwerkbedrijven geldt? Of is er maatwerk nodig? Wat zijn de consequenties van deze keuzes voor andere vraagstukken? En handel ik als ACM-er wel consistent? Kan ik het uitleggen? Als senior econoom lever je een belangrijke bijdrage aan de oplossingen voor dit soort vragen.

Wat kenmerkt jouw rol als senior econoom?

Mijn rol wisselt regelmatig. Soms ben ik projectleider, ofwel meewerkend voorman. Dat was ik bijvoorbeeld in het project van de duurzame windenergie op zee. In andere projecten word ik als expert betrokken om mee te denken over bepaalde ideeën. Binnen de directie Energie ontwikkel je snel expertise op een bepaald kennisgebied. Er is namelijk enorm veel te leren over energie en er zijn continu nieuwe ontwikkelingen. Mijn kennis mag ik ook inzetten in de coaching van minder ervaren en nieuwe collega’s. Ik geef hen veel ruimte om zelf met creatieve oplossingen te komen en bewaak de planning en kwaliteit van het eindresultaat. Tussentijds stel ik kritische vragen en betrek ik andere collega’s. Ik stuur ook altijd aan op oplossingen die in de bredere context passen van de energiemarkt én aansluiten bij de visie en doelstellingen van ACM. In ons wekelijks teamoverleg verdelen we het werk altijd op basis van kennis, ervaring en een ieders ontwikkeldoelstellingen.

Meer weten over werken bij ACM?

Heb je interesse in de functie van senior econoom bij ACM en/of specifiek bij onze directie Energie? Stuur ons dan gerust jouw open sollicitatie. We gaan graag met je in gesprek over de mogelijkheden.

Stuur een open sollicitatie Lees het nieuwsbericht over Björn’s project “ACM ondersteunt windenergie op zee” Ontdek meer over het werk van ACM voor de energiemarkt