Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Monique en Neil over diversiteit bij de ACM

Naast de diversiteit in vakgebieden streven we ook naar een divers personeelsbestand. Dat  helpt ons om problemen in de markt breed te detecteren en te begrijpen. In gesprek met Monique van der Zande en Neil Gouw over Jong ACM en het Roze Netwerk.

Dit zijn Monique en Neil

Monique is sinds september 2015 bij ons in dienst als junior econoom en penningsmeester bij Jong ACM. In haar vrije tijd leest ze graag of loopt hard door Amsterdam-Zuid waar ze samen met haar vriend woont.

Neil is onze inhouse vertaler Engels én oprichter van het Roze Netwerk. Hij werkt sinds 2008 bij de ACM. Neil woont samen met zijn vriend in hartje Amsterdam en houdt enorm van reizen, uit eten gaan, politiek en uiteraard taal.

Wat houden Jong ACM en het Roze Netwerk in?

Monique: JongACM is een formeel netwerk voor medewerkers tot 35 jaar. We organiseren allerlei activiteiten die helpen om een netwerk door heel de organisatie op te bouwen en kennis te ontwikkelen. JongACM is vooral voor medewerkers die aan hun eerste baan beginnen erg belangrijk. Voor hen kan het een platform zijn om ervaringen over starten uit te wisselen.

Neil: Dit informele netwerk is er in de eerste plaats om LHBT-collega’s de gelegenheid te geven elkaar te ontmoeten in een ontspannen sfeer. Samen gaan we elke maand iets doen, zoals een lunch of een borrel. Het belangrijkste is dat we elkaar weten te vinden binnen de organisatie. Als iemand met iets zit of even iets wil bespreken over een voorval op de werkvloer, dan kun je even sparren met een andere LHBT’er.

Waarom is diversiteit in leeftijd belangrijk?

Monique: Beide perspectieven zijn nodig. De ACM doet veel voor de maatschappij en daarom is in ons werk een breed perspectief nodig. We hebben teams met een mix in studieachtergrond, leeftijd, culturele achtergrond en sekse. Dat zorgt voor een hele open cultuur. Toen ik als nieuwe medewerker binnenkwam voelde ik me gelijk opgenomen. Ik kon vanaf dag één meedoen aan de activiteiten van JongACM. Ik voelde me gelijk thuis!

Zijn er veel LHBT’ers bij ACM?

Neil: Binnen ons netwerk kennen we tussen de 15 en 20 collega’s. Dat zijn LHBT’ers die vaak wel uit de kast zijn op de werkvloer, maar sommigen juist weer niet. Daarnaast zijn er LHBT’ers binnen de ACM die niet per se verbonden willen zijn met het netwerk. En als laatste zijn er vast ook collega’s die nog in de kast zitten. Het doel van het netwerk is ook niet om iedereen uit de kast te trekken. Het enige wat we kunnen doen is het bewustzijn onder álle ACM-collega’s vergroten dát er LHBT-collega’s zijn en dat we met z’n allen werken aan een open en diverse cultuur binnen de ACM.

Wat vind jij de interessantste uitdaging als het gaat om diversiteit op de werkvloer?

Monique: Om diversiteit op de werkvloer goed te laten werken is het erg belangrijk om niet terug te vallen op de stereotypen die we geleerd hebben tot nu toe. Gelukkig zorgt het werk van de ACM er mede voor dat je getraind wordt om verder te kijken dan een stereotype. Het is vaak nog moeilijk om iemand aan te spreken die wel terugvalt op een stereotype, maar er is binnen de ACM veel ruimte om over deze problematiek te spreken. Zo heeft JongACM recent een lunch georganiseerd over vrouwen aan de top.

Neil: Diversiteit creëren omvat niet één maatregel, maar juist vele initiatieven, impulsen en ideeën. Als ik er één zou moeten noemen, is het wel degelijk werving. Want de valkuil is natuurlijk dat we alleen maar kloontjes van elkaar aannemen. Dus als deze blog een geïnteresseerde sollicitant (mogelijk toekomstige collega) het gevoel mee kan geven dat hij/zij zichzelf kan zijn bij de ACM, dan draag ik daar graag aan bij.

Meer weten over werken bij ACM?