Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Juriste Eva over haar carrièrestappen binnen ACM

Benieuwd hoe het zit met doorgroeimogelijkheden binnen de Autoriteit Consument & Markt (ACM)?  Lees het interview met Junior Jurist Eva Hoefman. Eva vertelt over haar carrièrestappen binnen ACM.

Dit is ACM’er Eva

27 jaar. Woont in Utrecht. Afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht, met een master in Privaatrecht. In 2013 bij ACM begonnen als stagiaire en nu werkzaam als Junior Jurist. Ze sport graag en haar passie is muziek. En ze zingt in de ACM-band. Meer weten over Eva?

Bekijk haar LinkedIn profiel 

Hoe ben je bij ACM begonnen?

Ik schreef mijn scriptie over wederverkoop van concertkaarten en handhaving daarvan door de Consumentenautoriteit. Voor mijn onderzoek bezocht ik regelmatig de website van de Consumentenautoriteit. Ik zag daar toen een vacature voor een stageplek bij ConsuWijzer, het loket van de overheid voor consumenten. Ik besloot direct te solliciteren. Toen mijn stage begon was de Consumentenautoriteit net opgegaan in ACM. Tijdens mijn stage leerde ik niet alleen over consumentenrecht, maar ook over telecommunicatierecht, energierecht en mededingingsrecht. Ik hield me vooral bezig met het voorlichten van consumenten en bedrijven over de regels waarop ACM toeziet.

Ik wist al snel dat ik ook na mijn afstuderen graag bij ACM wilde blijven. En dat kon gelukkig! Ik ben toen gestart in de functie van Juridisch Redacteur. Daarbij verschoof de focus van het adviseren van consumenten en ondernemers via e-mail en telefoon naar het schrijven van juridische adviesteksten voor www.acm.nl en www.consuwijzer.nl. Ook het signaleren van marktproblemen was een belangrijk onderdeel van mijn functie. Voor deze werkzaamheden ben ik mij ook gaan specialiseren in de markten telecom en post.

Na je stage ben je dus doorgestroomd naar de functie van Juridisch Redacteur. Wat vond je van die functie?

Het leuke van werken als Juridisch Redacteur bij ACM is dat niet alleen je juridische kennis belangrijk is, maar dat je het ook moet kunnen uitleggen aan de buitenwereld. Je stelt juridische teksten op in begrijpelijke taal voor een breed publiek. Best een uitdaging. Je moet je goed kunnen verplaatsen in de lezer, hun ‘taal’ spreken en tegelijkertijd bewaken dat wat je schrijft juridisch kloppend blijft.

Een andere kant van het werk als Juridisch Redacteur is dat je veel schakelt met de toezichtsdirecties. Je hoort vaak uit eerste hand waar er marktproblemen zijn, doordat je direct contact hebt met consumenten en bedrijven.

Je bent als het ware de ogen en oren van ACM!

Je kunt een probleem zo direct doorspelen naar de afdeling die toezicht houdt op die betreffende markt. En dat team kan er dan mee aan de slag. Het feit dat ik door mijn directe contact met consumenten en bedrijven zoveel signalen uit eerste hand heb gehoord, geeft mij in mijn huidige functie ook een goede invalshoek om te bepalen wat de impact van bepaalde  problemen is op consumenten en bedrijven.

Je bent nu Junior Jurist bij de directie Telecom, Vervoer en Post. Hoe is dat?

Ik ben net in deze functie begonnen en het is echt een hele mooie stap voor mij. Hoewel ik me dus nog aan het inwerken ben, merk ik nu al hoe interessant het is om meer over de telecommarkt te weten te komen. Het is een markt die constant in beweging is door steeds vernieuwende technieken en diensten. De wetgeving is zoveel mogelijk techniekneutraal geformuleerd. Dat maakt de wettekst soms wat abstract. Zo houd ik mij nu onder andere bezig met registratie van bedrijven die ‘elektronische communicatiediensten of -netwerken’ aanbieden. Daar komen vraagstukken aan de orde die we zowel op een technisch niveau, als op een juridisch niveau moeten beoordelen. Mijn nieuwe team bestaat dus ook uit mensen met verschillende specialismen. Erg leuk! Verder vind ik het leuk dat ik projectmatig bezig ben met verschillende onderwerpen. Dat maakt het werk afwisselend.

Ook werken bij ACM?

Houd dan onze site in de gaten voor passende vacatures. Of schrijf je in voor ons Carrièrenieuws en ontvang vacatures, evenementen en ander nieuws over het werken bij ACM direct in je mailbox.

Bekijk nu het ACM vacature-overzicht Schrijf je in voor de e-mailservice (vink de onderdelen 'Werken bij ACM' en 'Vacatures en carrièrenieuws' aan)