Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Junior econoom bij ACM: Jorieke

Werken als junior econoom bij de directie Energie van de ACM? Je potentiële naaste collega Jorieke Vaanhold vertelt waarom zij na haar studie voor ACM en deze functie koos.

Dit is ACM’er Jorieke, junior econoom

23 jaar. Woont in Arnhem. Afgestudeerd als econoom, met een specialisatie in milieueconomie en beleid. Werkt nu 5 maanden bij de ACM in Den Haag. Fervent hardloper en kookfanaat. Meer weten? Check Jorieke op LinkedIn:

Junior Econoom bij de directie Energie. Wat houdt dat in?

“Dat houdt allereerst in dat je veel gaat leren! We werken aan veel verschillende projecten, waar je je echt goed in moet verdiepen. De gevolgen van ons werk zijn namelijk vaak groot. Een beslissing die ik als econoom bij de ACM neem kan bijvoorbeeld betekenen dat ieder huishouden in Nederland een paar euro meer of minder gaat betalen voor zijn energie.

De directie Energie is verantwoordelijk voor het ‘reguleren’ van de energiemarkt. Door het reguleren van de netbeheerders willen we hen prikkelen om efficiënter te werken en een kwalitatief goed product te leveren. Dit zorgt voor een goede prijs-kwaliteitverhouding voor de consument. Daarbij moeten we wel zorgen dat netbeheerders zelf ook voldoende rendement behalen. Zodat zij de ruimte hebben om te blijven investeren in innovatie en de kwaliteit van de netten. Hierbij moeten we ook rekening houden met markt- en politieke ontwikkelingen. Alle informatie gieten we vervolgens in een uitgebreid model waarmee we bepalen wat netbeheerders de komende jaren mogen verdienen."

En aan welke projecten en verantwoordelijkheden moeten we dan concreet denken?

“Over het algemeen heb je vijf of zes verschillende projecten tegelijkertijd, die soms weken en soms maanden duren. Daardoor is het werk erg afwisselend. Er werken mensen van veel verschillende disciplines aan dezelfde projecten. Voornamelijk juristen en economen maar ook technische specialisten.

We opereren in het spanningsveld van afnemers en netbeheerders die een monopoliepositie hebben. Als econoom ben je onder andere bezig met het analyseren van de data die netbeheerders aanleveren. Een voorbeeld van een project waar ik nu mee bezig ben is het behandelen van de zienswijzen op het methodebesluit waarmee we de inkomsten van netbeheerders vaststellen. Zienswijzen zijn op- en aanmerkingen van belanghebbenden waarvan wij per punt bekijken of deze gegrond is of niet, en dus of het nodig is om onze methode aan te passen. Dit methodebesluit heeft namelijk grote financiële gevolgen. Wat ik hier zelf ook erg leuk aan vind is dat ik binnen een half jaar al de verantwoordelijkheid krijg hier zelf een reactie op te geven en de vervolgstappen uit mag werken. Uiteraard kun je hiervoor bij de nodige ervaren collega’s terecht als je ergens hulp bij nodig hebt."

Wat hoopte je bij ACM te vinden?

"Ik wilde na mijn studie graag iets vinden waar ik inhoudelijk uitgedaagd zou worden en waar de focus niet alleen ligt op het behalen van meer winst. Ik vind het belangrijk dat we bij ACM een gemeenschappelijk doel nastreven. Denk aan het grote belang voor afnemers. Stel je eens voor wat er gebeurt als Nederland een dag lang geen gas of elektriciteit zouden hebben?! Plus de doelstelling om een groter percentage van de productie duurzaam te produceren. En dan moet dit alles ook nog zo efficiënt mogelijk gebeuren. Al deze aspecten vind ik terug in mijn werk bij de directie Energie van ACM.”

Wat heeft jou het meest verrast aan de ACM als werkgever?

“Ik had al veel wel positieve verhalen gehoord en die zijn bevestigd toen ik bij de ACM startte. Iedereen werkt erg hard en hecht veel waarde aan de kwaliteit van de resultaten. Er zijn bij de directie Energie ook veel jonge mensen. Dat maakt het nog levendiger. Collega’s staan voor je klaar en zijn altijd bereid even met je mee te kijken of je te helpen.

Je wordt goed ondersteund, maar niet alles wordt voorgekauwd. Je gaat ook echt zelf veel puzzelen, dat is de uitdaging.

De grote diversiteit aan projecten heeft me ook verrast. En ook de moeite die managers doen om je zoveel mogelijk op een project te krijgen waar je écht enthousiast van wordt. Je kwaliteiten en interesses worden daarmee steeds gevoed. En ik ben ervan overtuigd dat je met plezier in je werk betere resultaten oplevert. Het feit dat je ook nog de eigen verantwoordelijkheid krijgt om goed werk op tijd op te leveren, is prettig. Je krijgt hierbij veel vrijheid je eigen tijd in te delen.”

Lijkt het jou ook wat om mee te werken aan de regulering van de energiemarkt en een bijdrage te leveren aan de missie van de ACM? Je kunt nú solliciteren op de vacature voor Junior Econoom! We hebben op dit moment twee startplekken. Eén bij de directie Energie en ook één bij de directie Telecom, Vervoer en Post.