Kruimelpad

ACM'ers vertellen

Junior econoom bij de ACM: Femke

ACM’ers vertellen: junior econoom bij de ACM

Werken als junior econoom bij de directie Telecom, Vervoer en Post van ACM? Je potentiële naaste collega Femke de Jong vertelt waarom zij na haar studie voor ACM en deze functie heeft gekozen.

Dit is ACM’er Femke

26 jaar. Woont in Den Haag. Afgestudeerd in Tilburg als bedrijfseconoom, met een master in Finance. Werkt nu 1,5 jaar bij ACM. Naast haar werk brengt Femke graag veel tijd door met familie en vrienden. Daarbij is ze net zo fanatiek in koken als in het winnen van gezelschapsspellen. Meer weten van Femke?

Om te beginnen: waar ben je tot nu toe het meest trots op?

"Er zijn al een aantal projecten van mij in het nieuws gekomen. Dat is een erg leuke ervaring! Bijvoorbeeld over de postzegelprijs en over de tarieven die luchtvaartmaatschappijen moeten betalen aan Schiphol. Ook heb ik laatst voor het eerst een project geleid waar ik uiteindelijk een goedkeuring van het bestuur voor nodig had. Dan ga je bij hen langs om uit te leggen wat je gedaan hebt en waarom je welke keuzes hebt gemaakt. Ik was erg trots toen dat goed gegaan was."

Junior Econoom bij de directie Telecom, Vervoer en Post. Wat houdt dat in?

"Ik werk mee aan de regulering van de telecom-, vervoer- en postmarkt. Met als doel om de concurrentie te stimuleren. Mijn werk is heel divers. Vaak begint een project met het onderzoeken van een dominante positie van een marktpartij. Dit is algemeen economisch werk. We kijken dan naar substituten, marktkenmerken en marktaandelen. We voeren ook gesprekken met marktpartijen, zetten vragenlijsten uit en analyseren alle marktdata . Als er een dominante marktpartij blijkt te zijn, dan kunnen we verplichtingen opleggen aan die partij. Denk aan het verlenen van toegang tot haar netwerk aan andere marktpartijen. Of we bepalen het maximaal tarief dat zij hiervoor mag rekenen. Dit laatste is bedrijfseconomisch werk. Ik heb zo de kans om beide economische werelden in de praktijk toe te passen."

En aan welke projecten en verantwoordelijkheden moeten we dan concreet denken?

"Ik doe veel tariefbeoordelingen. We onderzoeken dan de kosten die bijvoorbeeld KPN maakt om een bepaalde telecommunicatiedienst te bouwen. Bepaalde kosten mag zij doorrekenen aan andere partijen, andere kosten niet. Deze kosten onderzoeken we in een zogenoemd kostentoerekeningsysteem. Hierin wordt beschreven welke kosten een partij maakt en hoe deze kosten worden gealloceerd naar verschillende diensten. We onderzoeken dan of de allocaties redelijk zijn en stellen hier vragen aan de marktpartijen over. Hierbij komt mijn bachelor bedrijfseconomie goed van pas. Ook werk ik veel met ‘redelijke winst’. De gereguleerde marktpartijen mogen een redelijk rendement halen bovenop hun kosten, zodat zij ook vermogen kunnen aantrekken. Hoe hoog dat rendement mag zijn, berekenen we door middel van de Weighted Avarage Cost of Capital (WACC). Dit is een getal bestaande uit meerdere parameters, die allemaal een behoorlijke financiële analyse kennen. Hierin komt mijn financiële achtergrond goed van pas."

Leuk aan de inhoud is ook dat je veel theorie uit je studie letterlijk toepast bij ACM en veel contact hebt met marktpartijen.

Waarom is ACM een goede keuze voor startende economen?

"Persoonlijk vind ik de combinatie van het superinhoudelijke werk en het werken aan een mooi doel erg fijn. Daarom ben ik na mijn master Finance ook bewust niet in de commerciële, financiële wereld gaan werken. Leuk aan de inhoud is ook dat je veel theorie uit je studie letterlijk gaat toepassen bij ACM en dat je veel contact hebt met marktpartijen. Dat is best spannend in het begin. Verder vind ik de diversiteit in het werk en collega’s heel leuk. Je draait altijd meerdere projecten tegelijk en leert verschillende markten goed kennen. De samenwerking met andere economen, juristen en technici is ook interessant. Iedereen kijkt toch net even anders naar een onderwerp. De cultuur is sowieso heel open. Mensen zijn altijd bereid om je te helpen. Maar je krijgt ook snel verantwoordelijkheden. Je pakt zelfstandig van alles op en krijgt de kans om projecten te leiden. Last but not least vind ik dat we opvallend veel opleiding krijgen. Zeker ook als ik het vergelijk met studiegenoten die bijvoorbeeld voor een traineeship hebben gekozen.”

Lijkt het jou net als Femke ook een leerzame ervaring om mee te werken aan de regulering van en concurrentie in de telecom-, vervoer- en postmarkt? Je kunt nú solliciteren op de vacature voor Junior Econoom! We hebben op dit moment concreet twee startplekken. Eén bij de directie Telecom, Vervoer en Post en één bij de directie Energie.