Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Veelgestelde vragen over samenwerking in de geboortezorg

Hieronder vindt u antwoorden op de meestgestelde vragen aan de ACM over de geboortezorg.

Heeft u ook een vraag over dit onderwerp? Of twijfelt u of de samenwerking met andere zorgaanbieders mogelijk is binnen de kaders van de Mededingingswet? Dan kunt u uw vraag stellen via het tipformulier op onze website.

De antwoorden op de meestvoorkomende vragen en voorbeelden publiceren wij geanonimiseerd op onze website.

Meer informatie

Ja, dat mag. U richt dan samen een nieuwe onderneming op. Dit heet een concentratie van zorgbedrijven of zorgfusie. Soms moeten wij beoordelen wat daarvan de gevolgen zijn voor de concurrentie. Dat hangt af van uw gezamenlijke omzet.

Op de pagina Fusies, overnames en joint ventures vindt u meer informatie over het toezicht van de ACM op fusies en overnames.

Ja, dat mag. U richt dan samen een nieuwe onderneming op. Er zijn 2 situaties mogelijk:

  1. U heeft een eigen onderneming. U brengt de zeggenschap over uw onderneming in in de nieuwe onderneming waar u in loondienst komt. Dit is een concentratie van zorgbedrijven of zorgfusie. Soms moeten wij beoordelen wat daarvan de gevolgen zijn voor de concurrentie. Dat hangt af van de gezamenlijke omzet. Op de pagina Fusies, overnames en joint ventures vindt u meer informatie over het toezicht van de ACM op fusies en overnames.
  2. U heeft geen eigen onderneming. U brengt geen zeggenschap over uw onderneming in in de nieuwe onderneming waar u in loondienst komt. Dit is geen concentratie van zorgbedrijven of zorgfusie.

Nee, dat mag niet. Het kan voor een nieuwe zorgaanbieder belangrijk zijn om bij een samenwerkingsverband aan te sluiten. Bijvoorbeeld als de zorgverzekeraar dit vraagt als voorwaarde voor contractering. Lees alle regels voor nieuwkomers in de Leidraad beoordeling toetredingscriteria samenwerken geboortezorg.

Nee, dat mag niet. Iedere geboortezorgaanbieder met een eigen onderneming binnen een keten mag reclame maken voor het eigen aanbod. Ondernemingen binnen een geboortezorgketen concurreren met elkaar. En concurrenten moeten zich kunnen onderscheiden. Daarom mogen zij reclame maken voor hun eigen aanbod.

Wij laten de inrichting van de geboortezorgketens over aan de markt. Elke regio is anders en vraagt om een eigen inrichting van de keten(s). U kunt daarom zelf het beste inschatten met welke geboortezorgaanbieders u een keten wilt oprichten.

Richt u 1 grote keten op? En zijn er in uw regio geen andere ketens? Bedenk dan dat u nieuwkomers sneller moet accepteren als zij willen toetreden tot uw keten. Zij kunnen zich dan namelijk niet aansluiten bij een andere keten in de regio.