Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Samenwerken in de eerstelijnszorg

Aanbieders van eerstelijnszorg werken vaak samen. Bijvoorbeeld in huisartsenposten en zorggroepen voor patiënten met een chronische aandoening. Dergelijke samenwerkingen zijn toegestaan zolang zij de concurrentie niet beperken. Ook als een samenwerking de concurrentie wel beperkt, kan zij zijn toegestaan. Bijvoorbeeld als zij goed is voor de kwaliteit, doelmatigheid of innovatie in de zorg. Hieronder leest u hoe de ACM toezicht houdt in de eerstelijnszorg.

Waar moet u op letten bij samenwerking in de eerstelijnszorg?

Vraag u af: is de samenwerking duidelijk in het belang van patiënten en verzekerden? Zijn de afspraken voor iedereen transparant? En is iedereen er tevreden mee? Dan is er voor ons niet snel aanleiding om aan te nemen dat een samenwerking schadelijk uitpakt. Komen er klachten? Dan gaan wij eerst met u hierover in gesprek. Voor ons staat het oplossen van het probleem centraal.

Meer over de regels voor samenwerking in de eerstelijnszorg

Wilt u weten hoe wij afspraken tussen aanbieders van eerstelijnszorg beoordelen? Lees onze uitgangspunten eerstelijnszorg en het bericht daarover op onze website. Daarin staan voorbeelden van samenwerkingen in de eerstelijnszorg die wel en niet mogen.

Lees hieronder meer over de regels bij samenwerkingen in zorggroepen en de eerstelijnszorg.

Overige publicaties voor de eerstelijnszorg:

Vragen of signalen voor de ACM?

Ziet u in de zorg een vorm van overleg of samenwerking die misschien nadelig is voor patiënten en verzekerden? Maken bijvoorbeeld concurrenten afspraken over prijzen of over de verdeling van patiënten? Meld dit dan bij de ACM. Heeft u vragen over ons toezicht in de zorgsector? Mail dan ons zorgteam direct via vragen [punt] zorg [at] acm [punt] nl.