Kruimelpad

Wat doet de ACM op de luchtvaartmarkt?

Wat doet de ACM in de luchtvaartsector?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) let erop dat Schiphol alleen kosten in rekening brengt aan luchtvaartmaatschappijen die met luchtvaart of met beveiliging te maken hebben.

Schiphol moet met een toerekeningssysteem laten zien welke kosten zij in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen verwerkt. Wij beoordelen dit toerekeningssysteem. Schiphol moet ook financiƫle verantwoording afleggen aan ons over het afgelopen boekjaar.

Eindhoven Airport hoeft geen toerekeningssysteem op te stellen dat de ACM moet goedkeuren.

Wanneer komt de ACM in actie?

Wij komen in actie als Schiphol het toerekeningssysteem wil aanpassen. Dan moeten wij daar goedkeuring voor geven. Ook kunnen luchtvaartmaatschappijen bij ons een klacht indienen over Schiphol en Eindhoven Airport. Bijvoorbeeld over de tarieven of voorwaarden voor luchtvaart en beveiliging. We bekijken dan of deze luchthavens redelijk te werk zijn gegaan. We bekijken ook of Schiphol of Eindhoven Airport geen discriminerende tarieven en voorwaarden opstelt voor luchtvaart en beveiliging.

Welke bevoegdheden heeft de ACM bij haar toezicht op Schiphol en Eindhoven Airport?

Wij hebben informatie nodig van Schiphol en Eindhoven Airport om ons toezicht goed uit te oefenen. Welke activiteiten voeren Schiphol en Eindhoven Airport uit? Welke kosten berekent Schiphol door in de tarieven? Wij mogen die informatie opeisen. Als Schiphol of Eindhoven Airport de regels overtreedt kunnen wij sancties opleggen.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.