Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat doet de ACM op de luchtvaartmarkt?

Wat doet de ACM in de luchtvaartsector?

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) let erop dat Schiphol alleen kosten in rekening brengt aan luchtvaartmaatschappijen die met luchtvaart of met beveiliging te maken hebben.

Schiphol moet met een toerekeningssysteem laten zien welke kosten zij in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen verwerkt. Wij beoordelen dit toerekeningssysteem. Schiphol moet ook financiële verantwoording afleggen aan ons over het afgelopen boekjaar.

Wanneer komt de ACM in actie?

Wij komen in actie als Schiphol het toerekeningssysteem wil aanpassen. Dan moeten wij daar goedkeuring voor geven. Ook kunnen luchtvaartmaatschappijen bij ons een klacht indienen over Schiphol. Bijvoorbeeld over de tarieven of voorwaarden voor luchtvaart en beveiliging. We bekijken dan of deze luchthavens redelijk te werk zijn gegaan. We bekijken ook of Schiphol geen discriminerende tarieven en voorwaarden opstelt voor luchtvaart en beveiliging.

Welke bevoegdheden heeft de ACM bij haar toezicht op Schiphol?

Wij hebben informatie nodig van Schiphol om ons toezicht goed uit te oefenen. Welke activiteiten voert Schiphol uit? Welke kosten berekent Schiphol door in de tarieven? Wij mogen die informatie opeisen. Als Schiphol de regels overtreedt kunnen wij sancties opleggen.