Kruimelpad

De luchtvaartmarkt

Op deze pagina leggen we uit hoe de luchtvaartsector in Nederland er globaal uitziet. We leggen ook uit wat de rol van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is.

Hoe ziet de luchtvaartsector er globaal uit?

Schiphol is de nationale luchthaven van Nederland. Er zijn regionale luchthavens in Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Maastricht. Nederland kent één grote nationale luchtvaartmaatschappij, de KLM. Die verzorgt meer dan de helft van de vluchten op Schiphol. Daarnaast zijn er nog veel meer luchtvaartmaatschappijen actief op Schiphol.

Het vliegverkeer is de afgelopen tien jaar enorm gegroeid. Prijsvechters zijn sinds eind jaren negentig sterk in opkomst in de luchtvaart. Dat komt doordat Europa de markt heeft vrijgegeven. Prijsvechters maken ook vaak gebruik van kleinere en goedkopere luchthavens. En zij winnen marktaandeel van de traditionele luchtvaartmaatschappijen.

Wat zijn de gevolgen van de concurrentie op de luchtvaartmarkt voor reizigers?

De prijzen voor vliegtickets zijn gedaald door de opkomst van prijsvechters. En reizigers kunnen ook kiezen uit een ruimer aanbod aan bestemmingen.

Waarom houdt de ACM toezicht op luchthaven Schiphol?

Schiphol is de grootste internationale luchthaven in Nederland. Schiphol heeft daarom een sterke positie. Luchtvaartmaatschappijen zijn vaak gebonden aan Schiphol.

Luchtvaartmaatschappijen moeten Schiphol betalen om gebruik te mogen maken van de luchthaven. Het gevaar bestaat dat de luchtvaartmaatschappijen hiervoor te veel betalen. Daarom heeft de overheid aan de ACM gevraagd om toezicht te houden op de tarieven en voorwaarden van Schiphol.

Waarom houdt de ACM toezicht op Eindhoven Airport?

Op Eindhoven Airport komen meer dan vijf miljoen passagiers per jaar.  De overheid heeft bepaald dat de ACM ook toezicht houdt op Nederlandse luchthavens waar jaarlijks meer dan vijf miljoen aankomende en vertrekkende passagiers komen. Daarom houdt de ACM vanaf 2018 ook toezicht op de tarieven en voorwaarden van Eindhoven Airport.

Wat levert het toezicht van de ACM op voor de luchtvaartmaatschappijen?

Het toezicht van de ACM zorgt ervoor dat luchtvaartmaatschappijen een redelijke prijs betalen voor het gebruik van luchthaven Schiphol en Eindhoven Airport. 

Meer informatie

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.