Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

De luchtvaartmarkt

Op deze pagina leggen we uit hoe de luchtvaartsector in Nederland er globaal uitziet. We leggen ook uit wat de rol van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) is.

Hoe ziet de luchtvaartsector er globaal uit?

Schiphol is de nationale luchthaven van Nederland. Er zijn regionale luchthavens in Rotterdam, Groningen, Eindhoven en Maastricht. Nederland kent één grote nationale luchtvaartmaatschappij met een internationaal netwerk, de KLM. Die verzorgt meer dan de helft van de vluchten op Schiphol. Daarnaast zijn er nog veel meer luchtvaartmaatschappijen actief op Schiphol.

Het vliegverkeer is de periode van 2010 tot en met 2019 enorm gegroeid. Als gevolg van de effecten van COVID-19 is het vliegverkeer in 2020 en 2021 abrupt en fors gedaald.

Waarom houdt de ACM toezicht op luchthaven Schiphol?

Schiphol is de grootste internationale luchthaven in Nederland. Schiphol heeft daarom een sterke positie. Luchtvaartmaatschappijen zijn vaak gebonden aan Schiphol.

Luchtvaartmaatschappijen moeten Schiphol betalen om gebruik te mogen maken van de luchthaven. Het gevaar bestaat dat de luchtvaartmaatschappijen hiervoor te veel betalen. Daarom heeft de overheid aan de ACM gevraagd om toezicht te houden op de tarieven en voorwaarden van Schiphol.

Houdt de ACM ook toezicht op de kleinere luchthavens?

De overheid heeft bepaald dat de ACM ook toezicht houdt op Nederlandse luchthavens waar jaarlijks meer dan 5 miljoen aankomende en vertrekkende passagiers komen. Eindhoven Airport kwam in 2017 tot en met 2019 boven deze grens uit. Door de coronapandemie kwam het aantal in 2020 en 2021 uit op minder dan 5 miljoen passagiers. In 2022 had Eindhoven Airport weer meer dan 5 miljoen passagiers. Daarom houdt de ACM weer toezicht op de tarieven en voorwaarden van Eindhoven Airport.

Wat levert het toezicht van de ACM op voor de luchtvaartmaatschappijen?

Het toezicht van de ACM zorgt ervoor dat luchtvaartmaatschappijen een redelijke prijs betalen voor het gebruik van luchthaven Schiphol.