Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Wat doet de ACM op de markt voor openbaar vervoer?

Het openbaar vervoer wordt aanbesteed in Nederland. De winnaar van de aanbesteding mag het openbaar vervoer binnen een regio verzorgen. Maar in sommige steden is het openbaar vervoer niet aanbesteed. De ACM zorgt ervoor dat de openbaar vervoerbedrijven in deze steden zich aan de regels houden.

Geen concurrentie in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam

Het tram en metrovervoer in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam is niet aanbesteed. En in Amsterdam is het busvervoer ook niet aanbesteed.

Subsidies

De openbaar vervoerbedrijven ontvangen subsidie van de overheid. Dat geld moeten ze gebruiken om openbaar vervoer aan te bieden: bussen, metro’s en trams te laten rijden. Dat mag ook openbaar vervoer te water zijn en openbaarvervoer op afroep, zoals een regiotaxi.

Wat mag niet? De subsidie mag niet voor commerciële activiteiten worden gebruikt. Een voorbeeld: de openbaar vervoerbedrijven mogen de subsidie niet gebruiken om koffie te verkopen of taxi’s te laten rijden.

Wat doet de ACM?

De ACM let erop dat de subsidie goed wordt gebruikt. De ACM controleert bijvoorbeeld de accountantsverklaringen van de openbaar vervoerbedrijven in deze steden. Dan weet de ACM hoe deze bedrijven de subsidies gebruiken. Houdt een openbaar vervoerbedrijf zich niet aan de regels? Dan kan de ACM een boete opleggen.

Meer informatie

Deze wet beschrijft welke activiteiten vervoerders zelf mogen uitvoeren en welke niet.