Kruimelpad

Wat doet de ACM voor consumenten?

Verkopen aan consumenten

U koopt een tas via internet, maar die wordt niet bezorgd. Of u krijgt een aanmaning van een incassobureau. Wat zijn dan uw rechten? Consumenten hebben rechten als zij een product of dienst (zoals een abonnement) kopen. Het is belangrijk dat consumenten hun rechten kennen en zich actief en kritisch opstellen. Bent u niet tevreden? Dan kunt u elders uw aankopen doen of overstappen. Dat dwingt bedrijven om beter hun best te doen. En zorgt ervoor dat bedrijven eerlijk concurreren.

Consumenten helpen hun recht te halen

De ACM staat voor eerlijke concurrentie tussen bedrijven. Dit kan alleen als bedrijven zich aan de regels houden. Kritische consumenten spelen daarbij een belangrijke rol. Daarom helpen wij consumenten bij het vervullen van deze rol. Via ConsuWijzer  geven wij gratis informatie en advies. Op deze website vinden consumenten informatie, voorbeeldbrieven, stappenplannen en interactieve tools over vrijwel ieder onderwerp. Er staan ook tips om een goede keuze te maken. Bijvoorbeeld waar consumenten op moeten letten bij het vergelijken van energiebedrijven. Consumenten kunnen ook bellen of mailen met ConsuWijzer. Zij krijgen dan advies op maat.

Bedrijven bestraffen die consumenten en de concurrentie duperen

Bedrijven die zich niet aan de consumentenregels houden, duperen daarmee niet alleen consumenten maar ook hun concurrenten. Want daardoor lijkt hun aanbod ten onrechte beter dan dat van de concurrent. De ACM treedt op tegen bedrijven die de regels overtreden. Deze bedrijven komen wij mede dankzij meldingen van consumenten op het spoor. We hebben verschillende instrumenten tot onze beschikking om consumentenproblemen op te lossen. Soms kiezen wij voor een snelle, branchebrede aanpak om verdere schade voor consumenten voorkomen. In andere gevallen kiezen wij ervoor een boete op te leggen. Het gaat om de aanpak die leidt tot het beste resultaat voor de consument.

Fieldset and label

Heeft deze informatie u geholpen?
 
 

Let op: u kunt hier commentaar geven op deze pagina. Heeft u een vraag over uw persoonlijke situatie? Of wilt u een melding doen over een bedrijf? Neem dan contact met ons op.