Cookies toestemming

ACM ConsuWijzer gebruikt cookies alleen om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. We slaan geen persoonsgegevens op en delen geen data met derden.

Rekenhulp incassokosten

Hebt u een incassobrief of aanmaning ontvangen? Met deze rekenhulp ziet u hoeveel kosten het incassobureau of de ondernemer u maximaal in rekening mag brengen.

Met de hoofdsom bedoelen we het bedrag van de oorspronkelijke rekening. Gaat de aanmaning over meerdere rekeningen? Bijvoorbeeld drie energierekeningen? Dan mogen zij daarover maar één keer incassokosten in rekening brengen. Vul dan het totaal van de rekeningen in als hoofdsom.

Voorbeeld: u heeft 3 energierekeningen van 150 euro niet op tijd betaald. Dat betekent dat de hoofdsom 450 euro is.

Vul hier de uiterste betaaldatum/vervaldatum in die in de oorspronkelijke rekening staat. De betaaldatum of vervaldatum is de laatste dag dat u de rekening kunt betalen. Soms staat de datum precies in de oorspronkelijke rekening/ genoemd. Maar soms staat er dat u binnen 30 dagen moet betalen.

Betaalt u niet op de uiterste betaaldatum? Dan mag de ondernemer of het incassobureau vanaf dat moment rente in rekening brengen. Wij berekenen hoeveel rente de ondernemer maximaal in rekening mag brengen tot en met vandaag. Volgens de wet betaalt u als consument maximaal 6% rente* per jaar. Een ondernemer mag een hogere rente rekenen als hij dat met u heeft afgesproken. Of als hij dat had opgenomen in zijn algemene voorwaarden op het moment dat u het product of de dienst afnam.

Eerder een aanmaning ontvangen met betalingstermijn 14 dagen?*

Een ondernemer mag u pas incassokosten in rekening brengen, als hij u daar eerder voor heeft gewaarschuwd. Dat moet hij doen door u een aanmaning te sturen. In deze aanmaning moet staan dat u nog 14 dagen de tijd krijgt om te betalen zonder bijkomende kosten. Die 14 dagen gaan in op de dag nadat u de aanmaning ontvangt. Ook moet er in staan hoeveel de incassokosten zullen zijn als u later betaalt.

Heeft de ondernemer een ander bedrijf ingeschakeld om u de aanmaning/incassobrief te sturen?*

Van wie komt de aanmaning of incassobrief?

  • Van een incassobureau? Kies dan [JA].
  • Van een ondernemer die zelf incasseert? Kies dan [NEE].
  • Het kan zijn dat de afzender een 'factoringbedrijf' is. Een factoringbedrijf stuurt een rekening namens een ondernemer. Uw tandarts kan bijvoorbeeld een factoringbedrijf inschakelen die u de rekening stuurt. Berekent het factoringbedrijf u incassokosten? Kies dan [JA].
Is de ondernemer bij wie u het product of de dienst hebt gekocht btw-plichtig?*

De meeste ondernemers zijn btw-plichtig.

  • Niet btw-plichtig zijn bijvoorbeeld verhuurders, woningbouwverenigingen, medici/zorgverleners, banken, verzekeringsmaatschappijen, onderwijsinstellingen, sportclubs, kansspelen en uitvaartondernemers. Huren deze ondernemers een incassobureau in? Dan betalen ze btw aan het incassobureau. Zij krijgen deze btw niet terug van de belastingdienst. Daarom mogen ze de btw doorberekenen aan de klant die niet op tijd betaalt.
  • Is een ondernemer wél btw–plichtig? Dan krijgt hij de btw die hij aan het incassobureau moet betalen terug van de belastingdienst. Hij mag u daarom geen btw over incassokosten berekenen. Ook niet via het incassobureau.

Weet u niet zeker of een ondernemer btw-plichtig is? Vraag dit na via de belastingtelefoon: 0800 - 0543 (gratis).

Bekijk hier de berekening van uw maximale kosten:

Bedrag hoofdsom:
Wettelijke rente*:
Incassokosten:
Btw:
Totaal:

Zie ook