Incassobrief Checker

Check met deze tool of een incassobrief wettelijk klopt. Zijn de incassokosten of rente te hoog? Is de vordering onterecht of verjaard? Oefent het incassobureau ontoelaatbare druk uit? U checkt het binnen enkele minuten. Houd de incassobrief bij de hand.
Klopt het niet? Dan geven wij u tips en links naar handige voorbeeldbrieven. Die helpen u in actie komen tegen oneerlijke incassopraktijken.- De naam van de ondernemer van wie u iets hebt afgenomen.
- De datum waarop u het product of de dienst hebt afgenomen of de overeenkomst hebt getekend.
- Het juiste aankoopbedrag.
- Een omschrijving van het product of de dienst.
Hoofdsom: het bedrag van de oorspronkelijke rekening(en) die u volgens het incassobureau of de ondernemer moet betalen.
Verjaring: De ondernemer moet u binnen een bepaalde termijn een rekening of betalingsherinnering sturen. Dit heet de verjaringstermijn. Is de verjaringstermijn voorbij? Dan is de ondernemer te laat. De rekening is dan 'verjaard'. Hij kan betaling niet meer afdwingen. Wél moet u zich op de verjaring beroepen via een email of brief aan de ondernemer of het incassobureau. Zie Handleiding voor hulpverleners..
De berekening van uw maximale kosten | |
---|---|
Bedrag hoofdsom | |
Wettelijke rente* | |
Incassokosten | |
BTW | |
Totaal |
*Deze berekening is gebaseerd op de Wet incassokosten. Die wet geldt sinds 1 juli 2012 en stelt een maximum aan incassokosten. Tevens geldt voor consumententransacties een maximale wettelijke rente. Die bedraagt 2% per jaar (sinds 1 januari 2015). Voor vorderingen die ouder zijn geldt een ander wettelijk rentepercentage.
Ons advies
Het kan zijn dat u het product of de dienst niet hebt afgenomen, ontvangen of besteld.
In principe hoeft u dan natuurlijk niet te betalen. Misschien is er een misverstand. Of misschien is het product u "opgedrongen". U dacht dat u geen ja had gezegd. Of u had er niet voor had getekend. Neem dan contact op met het incassobureau of de ondernemer en leg uw argumenten uit. Gebruik een van onze voorbeeldbrieven.Vindt de ondernemer of het incassobureau toch dat de vordering terecht is?
Dan ligt de bewijslast bij hen. Vraag hen om dat bewijs (bijvoorbeeld de oorspronkelijke rekening). Kunnen zij dat niet leveren? Weiger dan te betalen. Zonder bewijs zal een bedrijf geen betaling kunnen afdwingen via de rechter. Bewaar de correspondentie goed. Stel dat het toch op een juridische procedure aankomt, dan kunt u daarmee uw verweer onderbouwen.Verwijst het incassobureau u naar de oorspronkelijke schuldeiser?
Ga daar niet mee akkoord. Een incassobureau moet u de oorspronkelijke rekening, de overeenkomst of het contract kunnen laten zien. Weigeren zij u die te geven? Dan hebben ze mogelijk geen bewijs dat u moet betalen. Misschien hebben zij de vordering opgekocht, terwijl ze geen bewijsstukken van de vordering hebben. Gebruik deze voorbeeldbrief om te protesteren: Uw rekening of incassobrief is onterecht U kunt ook vragen om de vordering te "bevriezen" totdat u de gevraagde documenten hebt ontvangen. Of u de rekening intussen wel of niet moet betalen, hangt af van uw situatie. Meer leest hier: Handleiding voor (schuld)hulpverlenersHad u (ten onrechte) al betaald?
Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Ik vorder mijn betaling terugKunt u niet betalen?
Vraag dan om uitstel of een betalingsregeling. Of neem contact op met het Juridisch Loket, een schulphulpverlener of sociaal raadsman. Adressen adviserende en hulpverlenende instantiesWilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Het kan zijn dat u het niet eens bent met het bedrag van de hoofdsom.
Bijvoorbeeld omdat u een lager bedrag had afgesproken. Of u dacht dat het gratis was. Neem dan contact op met het incassobureau of de ondernemer. Leg uw verhaal uit. Doet u dat telefonisch? Stuur dan na het gesprek nog een email met uw verhaal. Dan kunt u later bewijzen dat u contact hebt opgenomen. Hebt u documenten die bewijzen dat u iets anders had afgesproken? Stuur die op. Gebruik deze voorbeeldbrief: Niet eens met rekeningOngevraagde vervolgzendingen
Het kan zijn dat een ondernemer u een gratis proefpakket heeft aangeboden. Maar u daarna ongevraagd producten of diensten blijft leveren. En u daarvoor wilt laten betalen. Of beweert dat u vast zit aan een abonnement. Trap daar niet in. Lees hier wat uw rechten zijn en wat u kunt doenDe bewijslast ligt bij de ondernemer / het incassobureau.
Ontkent de ondernemer of het incassobureau uw standpunt? Vraag dan om documenten die zijn gelijk bewijzen. De bewijslast van de overeenkomst ligt namelijk bij de ondernemer, niet bij de consument. Als de ondernemer het innen van een vordering heeft uitbesteed aan een incassobureau, moet het incassobureau het bewijs aan u leveren. Hij mag u niet verwijzen naar de oorspronkelijke schuldeiser.Weigert de ondernemer of het incassobureau u bewijs van de overeenkomst te geven? Dan hebben zij waarschijnlijk geen bewijs. Gebruik deze voorbeeldbrief. Niet eens met rekening
Is het incassobureau lid van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI)?
Dan moet het zich houden aan de gedragscode van de NVI. Daarin staat onder meer dat incassobureaus u correct moeten behandelen. U hebt recht op informatie over de vordering, zodat u begrijpt waarover het gaat. En u hebt recht op bewijs van de overeenkomst of de afspraken.Had u (ten onrechte) al betaald?
Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Ik vorder mijn betaling terugKunt u niet betalen?
Vraag dan om uitstel of een betalingsregeling. Of neem contact op met het Juridisch Loket, een schulphulpverlener of sociaal raadsman Adressen adviserende en hulpverlenende instantiesWilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Gaat het om een oude vordering?
Gaat het om een oude vordering? Dan kan het zijn dat hij is verjaard. Volgens de wet heeft de ondernemer of het incassobureau dan te lang gewacht om u een rekening te sturen, of om u aan het openstaande bedrag te herinneren. Een ondernemer of incassobureau kan geen betaling van een verjaarde vordering afdwingen. U kunt er dus voor kiezen de rekening niet te betalen. Breng de ondernemer daar wel van op de hoogte Gebruik deze voorbeeldbrief: Verjaring vorderingWanneer is een vordering verjaard?
Een vordering is verjaard als een ondernemer te laat is met het sturen van een rekening, betalingsherinnering of aanmaning. Een vordering is verjaard als u langer dan 2 jaar (bij producten) of 5 jaar (bij diensten) niet van de ondernemer of het incassobureau hebt gehoord. Het gaat om een van de drie volgende situaties:- De periode tussen de datum van aankoop of overeenkomst en de datum dat u de rekening ontvangt;
- De periode tussen de rekening en een betalingsherinnering of aanmaning;
- De periode of tussen twee betalingsherinneringen of aanmaningen.
Wilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Ondernemers en incassobureaus moeten duidelijke aanmaningen sturen.
Duidelijk moet bijvoorbeeld zijn:- Wie de ondernemer of het bedrijf is bij wie u het product of de dienst zou hebben afgenomen;
- Wat de datum was dat u het product of de dienst zou hebben afgenomen;
- Wat het aankoopbedrag was van het product of de dienst;
- Om wat voor product of dienst het ging. Bijvoorbeeld een naam en omschrijving van het product of de dienst.
Begrijpt u niet waar de vordering over gaat?
Bel of email het incassobureau of de ondernemer en vraag om de oorspronkelijke rekening of het contract.De informatieplicht én bewijslast ligt bij de partij die u aanmaant. Die moet kunnen aangeven waar de vordering over gaat. Heeft de ondernemer het innen van de vordering uitbesteed aan een incassobureau? Dan moet het incassobureau de informatie aan u leveren. Hij mag u niet verwijzen naar de oorspronkelijke schuldeiser.
Weigert de ondernemer of het incassobureau u bovenstaande feiten over de vordering te geven? Dan hebben zij waarschijnlijk geen bewijs dat er een vordering is. Gebruik deze voorbeeldbrief: Uw rekening of incassobrief is onterecht Vraag om de vordering op te schorten totdat u de informatie over of bewijs van de overeenkomst hebt ontvangen. Of u de rekening intussen wel of niet moet betalen, hangt af van uw situatie. Meer leest u in de Handleiding voor hulpverleners
Is het incassobureau lid van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI)?
Dan moet het zich houden aan de gedragscode van de NVI. Daarin staat onder meer dat incassobureaus u correct moeten behandelen. U moet bijvoorbeeld kunnen begrijpen waar een vordering over gaat.Had u (ten onrechte) al betaald?
Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Ik vorder mijn betaling terugWilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Wilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
De kosten en rente kloppen.
De kosten en rente kloppen. Is de hoofdsom (oorspronkelijke rekening) ook juist en terecht? Betaal dan op tijd.Wilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Het incassobureau of de ondernemer dreigt met het inschakelen van een deurwaarder.
Naast het berekenen van wettelijke incassokosten en rente mag een incassobureau of ondernemer slechts één andere maatregel nemen: de vordering overdragen aan een deurwaarder. Maar dat mag alleen onder de volgende voorwaarden:- De oorspronkelijke rekening is terecht en u hebt die niet betaald.
- U hebt een correcte 14-dagenbrief ontvangen. Daarin stond duidelijk:
- dat u nog 14 dagen tijd hebt om te betalen zonder bijkomende kosten. De 14 dagen gaan in op de dag nadat u de 14-dagenbrief ontving.
- hoeveel de (incasso)kosten bedragen als u later betaalt.
- U hebt niet binnen die 14 dagen betaald.
- Het incassobureau of de ondernemer heeft u daarom nogmaals herinnerd te betalen en aangekondigd anders een deurwaarder in te schakelen.
- De vordering is niet verjaard.
Vordering en kosten terecht?
Is de vordering terecht, hebt u een correctie 14-dagenbrief ontvangen, kloppen de incassokosten (en eventueel rente) en is de vordering niet verjaard? Dan adviseren wij u zo snel mogelijk te betalen. In elk geval voordat het incassobureau of de ondernemer een deurwaarder inschakelt, want anders moet u ook diens kosten betalen.Kosten juridische procedure
De deurwaarder kan u dagvaarden (de zaak voor de rechter te brengen). Als de rechter oordeelt dat u moet betalen, moet u ook de kosten van die procedure betalen. Als u het niet eens bent met de vordering, is het belangrijk dat u verweer voert tegen de dagvaarding.- Verweert u zich niet? Dan verliest u de procedure vrijwel zeker. De deurwaarder bezorgt u dan persoonlijk het vonnis van de rechter, waarna hij beslag mag leggen op uw loon of eigendommen.
- Verweert u zich wel, en krijgt u gelijk van de rechter? Dan moet de tegenpartij in principe al uw onkosten vergoeden.
Had u al betaald?
Laat dit weten aan het incassobureau of de ondernemer. Ging het om een onterechte vordering die u al had betaald? Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Terugvorderen onterechte betalingKunt u niet betalen?
Klopt de incassobrief? Maar kunt u niet op tijd betalen? Vraag het incassobureau of de ondernemer of u een betalingsregeling kunt afspreken. U krijgt dan misschien de mogelijkheid om minder te betalen, of om in delen te betalen.Tip
Hebt u een rechtsbijstandverzekering? Mogelijk kan uw verzekeraar u helpen met het aanvragen van een betalingsregeling. Hebt u geen rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor gratis advies. Of met een schuldhulpverlener of een sociaal raadsman. Adressen advies en hulpverlening.
Wilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Incassobureaus zijn geen deurwaarder.
Zij hebben geen bevoegdheid om u te dagvaarden, naar de rechter te stappen of uw eigendommen of loon in beslag te nemen. Een incassobureau mag u ook niet registreren bij het Bureau Kredietregistratie of ergens anders. Het enige dat incassobureaus en ondernemers mogen doen om u te laten betalen is:- U een aantal keren schriftelijk, telefonisch, of aan de deur vragen te betalen
- De vordering over te dragen aan een deurwaarder
Agressief handelen mag niet.
Een incassobureau mag u niet agressief behandelen. Veelvuldig naar u telefoneren, sms-en, bij u aan de deur komen en dreigende taal gebruiken mag niet. Doet een incassobureau dat toch? Meld dit bij ons. Is het incassobureau lid van de Nederlandse Vereniging van Incassobureaus (NVI)? Dan moet het zich houden aan de gedragscode van de NVI. Daarin staat dat incassobureaus u correct moeten behandelen. U mag verwachten dat zij fatsoenlijk, zakelijk en duidelijk communiceren. En niet agressief handelen of dreigen met maatregelen die zij niet mogen nemen.Had u (ten onrechte) al betaald?
Gebruik dan deze voorbeeldbrief: Terugvorderen onterechte betalingWilt u de incassobrief op andere punten checken?
Ons advies
Klopt de incassobrief? Maar kunt u niet op tijd betalen?
Klopt de incassobrief? Maar kunt u niet op tijd betalen? Vraag het incassobureau of de ondernemer of u een betalingsregeling kunt afspreken. U krijgt dan misschien de mogelijkheid om minder te betalen, of om in delen te betalen.Tip
Hebt u een rechtsbijstandverzekering? Mogelijk kan uw verzekeraar u helpen met het aanvragen van een betalingsregeling. Hebt u geen rechtsbijstandverzekering? Neem dan contact op met het Juridisch Loket voor gratis advies. Of met een schuldhulpverlener of een sociaal raadsman. Adressenlijst hulpinstanties