Acm.nl gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruikersgemak te verbeteren. Lees meer over cookies

Nummerbehoud bij een zakelijk telefonieabonnement

U heeft een zakelijk telefonieabonnement. U wilt overstappen met behoud van uw telefoonnummer. Wij leggen u uit wanneer u uw telefoonnummer kunt meenemen. En wat u kunt doen als u een klacht heeft over nummerbehoud.

Wanneer heeft u recht op nummerbehoud?

U heeft meestal recht op nummerbehoud als u naar een andere aanbieder wilt overstappen. U hebt recht op nummerbehoud als de bestemming van uw telefoonnummer hetzelfde blijft. Een mobiel nummer kan dus alleen mee naar een mobiel abonnement. Verder hoeft uw contract niet beëindigd te zijn om te kunnen overstappen. Mogelijk betaalt u nog wel voor de resterende periode bij uw oude aanbieder. 

Let op: Het nummer mag niet worden overgedragen zonder uw uitdrukkelijke toestemming. Verder hebt u recht op nummerbehoud tot één maand na de datum van beëindiging van uw overeenkomst. 

Meerdere telefoonnummers meenemen?

Wilt u meerdere nummers meenemen? Dat kan. U kunt al uw telefoonnummers meenemen. Of een deel ervan. Ook kunt u uw telefoonnummers meenemen naar verschillende aanbieders.

Regels voor nummerhouders

U bent een nummerhouder als u uw telefoonnummer rechtstreeks van de ACM hebt gekregen. En niet van uw telecomaanbieder. De ACM heeft u bijvoorbeeld een 090X-, 0800- of een 088-nummer gegeven. Bent u een nummerhouder? Dan kunt u op elk moment een beroep doen op nummerbehoud. U kunt het nummer meenemen wanneer u wilt en de aanbieder moet meewerken.

Hoe werkt nummerbehoud?

U vraagt nummerbehoud aan bij uw nieuwe aanbieder. Hij doet de aanvraag bij uw oude aanbieder. Uw oude aanbieder mag deze aanvraag niet weigeren. De oude aanbieder en de nieuwe aanbieder zorgen ervoor dat het nummer zo snel mogelijk wordt overgedragen en dat u kunt bellen op de datum die u met de nieuwe aanbieder overeen bent gekomen. U moet in ieder geval kunnen bellen binnen 1 dag na de porteerdatum. 

Vraag nummerbehoud tijdig aan. Dan hebben aanbieders genoeg tijd om de overstap goed te regelen.

Kosten nummerbehoud

Uw aanbieder mag geen geld vragen voor het meenemen van uw nummer naar een andere aanbieder. Let op: als u voortijdig weg gaat betaalt u mogelijk nog wel voor de resterende periode bij uw oude aanbieder.  

Heeft u een klacht over nummerbehoud?

Gaat er iets mis? De oude aanbieder zorgt ervoor dat u kunt bellen totdat de nieuwe aanbieder het probleem heeft opgelost en hij ervoor heeft gezorgd dat u via hem kunt bellen. Let op: dit geldt niet als de overeenkomst tussen u en de oude aanbieder al is geëindigd voor de porteerdatum. 

Volg dit stappenplan om uw klacht op te lossen:

  1. Neem contact op met uw nieuwe aanbieder. Ga na wat er mis is gegaan. Misschien heeft uw oude of uw nieuwe aanbieder een fout gemaakt. Probeer samen een oplossing te vinden.
  2. Stuur uw klacht per e-mail of brief. Vraag een oplossing vóór een bepaalde datum. Schrijf ook wat u gaat doen als de aanbieder uw klacht niet oplost. U kunt overwegen om naar de rechter te gaan.
  3. Schakel een jurist in. Bijvoorbeeld uw advocaat, bedrijfsjurist of rechtsbijstandsverzekering. Bent u lid van een brancheorganisatie? Daar kunt u soms ook terecht voor juridisch advies.
  4. Meld uw klacht aan ons! Het is belangrijk dat u uw klacht bij ons meldt. Wij gebruiken uw informatie om te zien of er problemen zijn in de telecommarkt.

Meer informatie over nummerbehoud